Poverioci TK "Raška" protiv prodaje objekata 1Raška Foto: J. Raspopović

 Nakon što je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila javni poziv za prodaju nekoliko objekata Tekstilnog kombinata „Raška“, oglasio se Odbor poverilaca tog nekadašnjeg tekstilnog giganta. Tender za prodaju zgrada Dorade, Dispanzera za medicinu rada i pogona u Deževi zakazan je za kraj ovog meseca i ti objekti se nude po početnoj ceni nešto većoj od 90 miliona dinara.

Odbor poverilaca se obratio stečajnom sudiji i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika tvrdeći da je prodaja nezakonita. Saopštili su da se protive „utvrđenim vrednostima objekata i načinima njihove prodaje. Na osnovu odredaba Zakona o prometu nepokretnosti objekat ne može da se uknjiži bez prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi, a za to pitanje o ovoj prodaji nema zakonom propisanog rešenja.

Stečajni upravnik vrši nezakonitu prodaju, kao što je bio slučaj i u prethodnim prodajama“. Uložen je i prigovor na procenu vrednosti objekata, jer „nisu upoznati ko je vršio procenu i ona im nije dostavljena“.

Nije ovo prva sporna situacija između prodavac imovine i Odbora poverilaca, koji je, u septembru prošle godine, podneo krivične prijave protiv stečajnog upravnika i gradske uprave Novi Pazar „zbog nezakonitog pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem TK „Raška“ u stečaju“.

Više puta upućivani su zahtevi stečajnom upravniku da se ova kompanija upiše kao vlasnik zemljišta „kako bi ono kasnije bilo prodato i postignuta znatno veća cena“. Stečajni upravnik se oglušio o te zahteve. U odboru poverilaca ističu da imaju informacije, da je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije prihvatilo njihovu krivičnu prijavu i “ trenutno se proveravaju navodi iz nje“.

Novopazarska lokalna samouprava će učestvovati i na ovom tenderu za kupovinu objekata Tekstilnog kombinata. Odluku o tome, na poslednjem zasedanju, doneli su odbornici gradskog parlamenta i ovlastili gradonačelnika Nihata Biševca da učestvuje na tenderu i kupi objekte po početnoj ceni.

TK „Raška“ je u stečaju od oktobra 2013. godine i nekada je zapošljavao više od četiri hiljade radnika u matičnim fabrikama u Novom Pazaru i pogonima u Sjenici i Tutinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari