Povlastice privlače kapital, Srbija zauzvrat ne dobija puno 1Foto: Fonet/Ljiljana Stojanović (Ilustracija)

Razlog zbog koga se u Srbiju, od svih zemalja Zapadnog Balkana, sliva najviše direktnih stranih investicija isključivo leži u povlasticama koje investitori dobijaju kroz subvencije i niske poreze na profit, smatra stručna javnost u Srbiji.

Prema podacima portala fDi Intelligence, specijalizovanog servisa Fajnenšel Tajmsa od 9,3 milijarde dolara direktnih grinfild stranih investicija u zemlje Zapadnog Balkana, oko šest milijardi dolara je uloženo u Srbiji, što iznosi čak 70 odsto. Sagovornici Danasa pak smatraju da ta podatak istovremeno ne znači da Srbije postiže dobre ekonomske rezultate.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže za naš list da u konkretnom slučaju nije bitna ukupna cifra uloženog novca, već njena struktura.

– Bitno je u kakve projekte je taj novac uložen. Ako su oni visoko profitabilni, onda je to sjajna vest. Međutim, nisam siguran da je slučaj zaista takav. U praksi je reč o grinfild investicijama u preduzeća srednje veličine koja ne zapošljavaju više od 200 do 300 radnika. Takva preduzeća ne samo kod nas, već nigde u svetu, ne mogu da budu nosilac privrednog razvoja već su samo potpora krupnoj industriji koje u Srbiji gotovo da i nema. Samim tim ulaganja u takva preduzeća ne znače puno, drugim rečima za zemlju nisu značajna kao grinfild ulaganja u velike sisteme koji zapošljavaju, primera radi, 5.000 ljudi. Ako se gleda iz tog ugla, direktne strane investicije od oko šest miliona dolara uložene u Srbiju ne znače puno – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da veliki broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji propada jer nema krupne industrije koju bi opsluživali i upravo zbog toga oko 30.000 takvih firmi treba da bude brisano iz Agencije za privredne registre.

– S obzirom da država daje značajne subvencije stranim investitorima i tako faktički finansira dobar deo njihovog biznisa, njima ne predstavlja veliki trošak da svoje poslovanje isele iz Srbije ako ne postižu očekivane profitne stope. Takođe po ekonomiju Srbije nije dobra orijentacija da se obračunavaju niski porezi na profit. Država se na taj način nikada neće ekonomski razviti na zadovoljavajući način. Sve ekonomski razvijene zemlje su radile upravo suprotno, to jest praktikovale su visoke poreze na profit. Bez takve orijentacije, Srbija ne može da se razvije infrastrukturno i da obezbedi investitorima povoljan i bezbedan poslovni ambijent – kaže Bušatlija.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da je jedan od razloga za veliki broj grinfild investicija u Srbiji izgradnja infrastrukture koja se trenutno sprovodi u našoj zemlji.

– Reč je o poslovima na izgradnji saobraćajne infrastrukture kao i proizvodnog strujnog bloka u Termoelektrani „Kostolac“. Izuzev toga, nema drugih bitnijih ulaganja u izgradnju velikih postrojenja. Sasvim je jasno da je osnovni razlog zbog koga strani investitori radije dolaze u Srbiju nego u zemlje u našem okruženju je taj što ovde dobijaju unosne subvencije a porezi na profit su niski. Problem je u tome što je orijentacija na direktne strane investicije jedina strategija koju ima Vlada Srbije. Međutim, na taj način se ne može podstaći ekonomski razvoj Srbije. To jednostavno nije dovoljno. Potrebno je imati još investicionih linija pored direktnih stranih ulaganja da bi se ostvario istinski privredni rast – zaključuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari