Predsednik sindikata u Zastavi oružju vraćen na posao 1Foto: FoNet/ MOD

Dragan Ilić, predsednik Sindikata u Zastavi oružju, kojem je 9. aprila uručen otkaz o radu i zabranjen ulazak u fabriku, danas je vraćen na posao.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca saopštio je tim povodom da je odluku o „stavljanju van snage rešenja o otkazu Iliću“ potpisao generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković. Petković je, inače, prethodno potpisao i rešenje o otkazu.

Dragan Ilić juče je, nakon povratka u fabriku i u prostorije sindikata, našem listu rekao da je u ovom slučaju „preovladao razum“, te da bi, da je otkaz koji mu je nedavno uručen, ostao na snazi – predstavljao „veliki udar na sindikalni pokret u Srbiji“.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zahvalio se juče svim sindikatima u zemlji i inostranstvu koji su pružili podršku Draganu Iliću i sindikalnim nastojanjima da se „predsednik jedne od akciono najsposobnijih sindikalnih organizacija u zemlji vrati na posao i nastavi da obavlja funkciju na koju su ga radnici izabrali“.

Neposredno uoči povlačenja otkaza, zajednički su se oglasili čelnici Svetskog i Evropskog industrijskog sindikata, koji su od direktora Zastave oružja Mladena Petkovića zatražili da otkaz bude povučen odmah.

Iliću je otkaz uručen početkom prošle nedelje zbog toga što se 5. aprila, žureći sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisavom Orbovićem na sastanak sa direktorom kragujevačke fabrike Mladenom Petkovićem, nije čekirao na fabričkoj kapiji.

Ilić je već mesecima bio meta progona u Zastavi oružju, u čemu su prednjačili Nadzorni odbor preduzeća i fabrička Služba bezbednosti. Protiv Ilića je, po okončanju prošlogodišnjih protesta i totalne obustave rada oružara, podneto sedam krivičnih prijava, zbog kojih je u više navrata saslušavan u policiji, u tužilaštvu i na sudu. Nadzorni odbor je, pored ostalog, Ilića optuživao i da „finansira Demokratsku stranku i list Danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari