Predstavljen projekat "Izađi na berzu" 1Jacek Socha, stručnjak za kapitalna tržišta PwC Poljska FOTO: Youtube/ Obserwator Finansowy

Aktiviranje tržišta kapitala moglo bi da otvori brojne mogućnosti za rast srpske privrede, ocenjeno je danas na predstavljenju projekta „Izađi na berzu“ (Serbia: IPO Go!).

Cilj projekta je da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz informisanje kompanija da postoji mogućnost da potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu, kao i pružanje neophodne stručne pomoći koja je za taj proces neophodna.

Beogradska berza ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i konstultantskom kućom PwC.

„Uočili smo da je sve više domaćih kompanija koje bi bankarske kredite želele da zamene nekim drugim načinom finansiranja rasta i razvoja. Zato smo zajedno sa EBRD-om kreirali projekat kojim ćemo kompanijama u Srbiji približiti mogućnost da svoj rast finansiraju korišćenjem kapitala koji mogu da privuku izlaskom na berzu. Cilj nam je da u narednih godinu dana privučemo uspešne privatne kompanije koje će doneti odluku o izlasku na Beogradsku berzu“, kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Tokom projekta sve kompanije koje su zainteresovane za izlazak na Beogradsku berzu će moći da se prijave, a od prijavljenih biće odabrane one koje zadovoljavaju tehničke i finansijske kriterijume za izlazak na berzu. Stručnjaci iz PwC-a će kompanijama pružiti besplatnu pomoć da uspešno prođu kroz proces pripreme za listiranje na Beogradskoj berzi.

“Kompanija PwC će edukovati zainteresovane kompanije o tome šta je sve potrebno uzeti u obzir, analizirati i razumeti kako bi se donela takozvana informisana, odnosno svesna odluka da se izađe na berzu. Onima s najviše ambicija i šansi biće pružena podrška na putu do berze. Takođe, želimo da podignemo svest među kompanijama, građanima i ostalim zainteresovanim stranama o samom tržištu kapitala, izlasku na berzu, koristima i rizicima u tom procesu, rekla je Ivana Stanković, iz Pwc Srbija inače, menadžer projekta.

Varšavska berza je model na koji se ugleda Beogradska berza, zato su na projektu angažovani i stručnjaci iz Poljske kako bi podelili svoja iskustva sa kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari