Navodnjava njive preko SMS 1Lazar Jovanović, koji je osnovao firmu za navodnjavanje preko telefona; Sve foto: Smart watering

Iako je programer, počeo je da se bavi poljoprivredom iz hobija, jer je odrastao na selu i navikao na prirodu.

Kako mu je trebalo beg od civilizacije i grada, Lazar Jovanović (26) iz Malog Zvornika osmislio je sistem koji njive navodnjava mobilnom aplikacijom i uz – SMS poruke.

Napravio je daljinski sistem uz pomoć kojeg može da se uključi navodnjavanje sa velike udaljenosti i to samo pomoću poruka preko telefona.

“Ideja se rodila na putu realizacije jedne sasvim druge ideje”, objašnjava Lazar. “Zasadio sam lešnike u Malom Zvorniku, mom rodnom mestu, koje je udaljeno dva sata vožnje od Novog Sada, gde sada živim i radim. Nakon toga, prvi logičan korak je bio da im obezbedim navodnjavanje. Pošto ne mogu fizički da budem na praceli, morao sam taj veoma bitan posao da obavljam daljinski.”

Kako je Lazar završio elektrotehniku i računarstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i ima dodira sa uređajima za daljinsku kontrolu i upravljanje, zajedno sa prijateljem je krenuo u pravljenje aplikacije koja će se koristiti sa mobilnog telefona. Ovaj način su odabrali jer je GSM signal široko rasprostranjen, a troškovi SMS poruka su mali.

Navodnjava njive preko SMS 2
Kako izgleda aplikacija na telefonu

Firma postoji dve godine. Na početku su bili radnja za računarskuo programiranje, a zatim su otvorili firmu “Smart watering”.

U aplikaciju je uložio 4.000 evra, ali bi troškovi bili neuporedivo veći da mu brojni prijatelji nisu pomogli sa marketingom, papirologijom i ostalim pratećim problemima pri započinajnju biznisa.

“Prepreka je mnogo pa bih savetovao svima koji se upuštaju u avanturu zvanu preduzetništvo da se naoružaju strpljenjem i da budu istrajni”, kaže Lazar. “Kada sam ulazio u taj svet bio sam još uves student sa mnogo znanja i entuzijazma, ali malo iskustva i u tim momentima nisam ni sanjao sa čim ću se sve susresti”.

Mladi preduzetnik kaže da nije mogao ni da sanja da će morati da “jutri od grada do grada” da prezentuje svoju ideju, da dizajnira proizvod, prikuplja informacije od potencijalnih kupaca…

“Nisam znao šta je to biznis plan, zašto mi treba knjigovođa i kako se osniva firma”, dodaje on. “Na tom početku je najteže jer puno stvari nisam znao, a nisam ni bio svestan koliko ne znam”.

Iako posluju tek dve godine, za mnoge poljoprivrednike Lazarova ideja je bila otkiće koja im u mnogome olakšava rad, pa već imaju klijente.

“Na tom putu nam puno pomazu nasi korisnici sa kojima imamo gotovo prijateljski odnos i od njih dobijamo dragocene informacije sta je to sto bi moglo da bude korisno u buducnosti”, govori vlasnik “Smart watering”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari