U Krušiku prekobrojni samo proizvodni radnici 1Foto: FoNet/ MOD

Nasuprot predizbornim obećanjima predsednika Srbije Aleksanda Vučića da u Krušiku neće biti otpuštanja zaposlenih, već od  kraja ove sedmice bez posla će, prema odluci fabričkog Nadzornog odbora, da ostane jedan odsto, odnosno oko 30 proizvodnih radnika te valjevske fabrike.

Toj grupi radnika, naime, 31.jula neće da bude produžen ugovor o radu, te će automatski da ostanu bez posla.

Spisak prekobrojnih, saznaje naš list, u Krušiku je pravljen prekjuče, i to tako što su  rukovodioci svih proizvodnih celina moraju da odrede po jedan posto radnika kjima ugovori o radu neće biti produžen.

Predstavnici zaposlenih u Krušiku ističu da je gotovo izvesno da će zaposlenima toj fabrici koji su angažovani na odredjeno vreme, a takvih je više od 2.000, od sutra ili početka avgusta, ugovori o radu, umesto dva, da traju po mesec dana, što je, prema mišljenju sindikalaca, najverovatnije uvod u dalja otpuštanja.

Naši sagovornici tvrde i da Nadzorni odbor i poslovodstvo fabrike nastoje da aneksom fabričkog kolektivnog ugovora, kojim bi bio promenjen koeficijent za obračin minulog rada, te umanjenjeni topli obrok, regres  i nadoknade za otežane uslove rada, zaposlenima smanji prinadležnosti za osam do deset hiljada dinara mesečno.

– Predsednik Vučić nam je,  krajem februara, kad je  bio u predizbornoj poseti našoj fabrici, obećao da neće biti otpuštanja i da će država da uloži u razvoj Krušika i njegovog raketnog programa. Najavio je i utvrđivanje odgovornosti poslovodstva za katasrofalne poslovne rezultate, odnosno ogromne dugove i gubitke Krušika. U Krušiku su na delu anarhija i bezvlašće, poslovodstvo koje je fabriku dovelo u takvu sitiaciju je i  dalje tu, u razvoju raketa produženog dometa preskaču se čitavi tehnološki postupci, a sve to će, po svemu sudeći, da plate oni radnici koji nemaju partijske, SNS, veze, koji će da ostanu bez posla, ističu predstavnici zaposlenih u Krušiku, naglašavajući da se na spiskove  prekobrojnih stavljaju isključivo proizvodni radnici, dok u predstavništvu Krušika u Beogradu, u kojem, kako tvrde sindikalci, nema ni stuje ni vode, „radi“ 20-tak  „tatinih sinova“, koji se međusobno i ne poznaju, i koji će sigurno da ostanu na svojim „radnim mestima“.

Krušik je, podsetimo, krajem prošle  i početkom ove godine bio u centru pažnje  najšire domaće, delom i međunarodne  javnosti, zbog afare sa izvozom  proizvoda te fabrike, u kojima su glavni akteri bili privatni trgovci oružjem bliski državnom i vrhu Srpske napredne stranke, pre svih Slobodan Tešić i firma GIM,  koji su Krušikove mine kupovali  ispod cene, a u  Saudijskoj  Arabiji i drugde ih prodavali višestruko skuplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari