Prenos zemljišta u vlasništvo PKB potvrdio Upravni sud 1Foto: Freeimages/cierpki

U tekstu „Država u korist Al Dahre izigrala sopstveni zakon“, objavljenom u dnevnom listu „Danas“ 27. februara 2020. godine, izneti su netačni navodi da su pripreme za ovaj poduhvat počele 2015. godine, kada je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, postupajući u okviru svoje nadležnosti, rešavalo kao drugostepeni organ, postupajući po žalbama na prvostepena rešenja koje je izjavilo Državno pravobranilaštvo.

Osnov za takvo postupanje stvoren je mnogo ranije, 2011. godine, kada je zaključen Sporazum između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, Grada Beograda i PKB korporacije AD.

Pravni osnov za donošenje tih rešenja bio je sporazum koji je zaključen između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, Grada Beograda i PKB korporacije AD, a kojim se utvrđuje da te nepokretnosti čine kapital PKB korporacije AD i istovremeno daje saglasnost za upis prava svojine nad svim tim nepokretnostima.

Postupajući drugostepeni organ je sprovodio odredbe sporazuma, jer je to bio pravni osnov za prenos i upis prava. Nije bila nadležnost ovog organa da ceni zakonitost potpisanog sporazuma, već da ga primenjuje u konkretnim predmetima.

PKB korporacija AD Beograd je na osnovu tog sporazuma upisana sa pravom svojine na zemljištu koje je bilo upisano kao državna svojina sa pravom korišćenja PKB korporacija AD Beograd (dok su objekti, postojeći na predmetnim katastarskim parcelama, bili upisani kao društvena svojina PKB korporacija AD Beograd).

Sporazum je zaključen između Republike Srbije, Grada Beograda, Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i PKB korporacije AD Beograd, i overen u sudu 24. 11. 2011. godine. Prethodno je navedeni sporazum sproveden i kroz registar Agencije za privredne registre Republike Srbije.

Što se tiče vremenskog intervala, radi se o primeni zakona koji je izražen u više odluka donetih u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine, kada je doneto rešenje pravnog prethodnika ovog Ministarstva broj 952-01-01442/2012-09 od 24. 4. 2012. godine.

Ovo rešenje iz 2012. godine, kojim je dozvoljen upis prava svojine u korist PKB korporacija AD Beograd, na osnovu sporazuma kao pravnog osnova za upis, bilo je predmet sudske kontrole, po tužbi Republičkog javnog pravobranilaštva.

Upravni sud je presudom 9 U 7801/12 od 25. 6. 2014. godine odbio navedenu tužbu Pravobranilaštva, čime je potvrdio upis prava svojine u korist PKB korporacije AD Beograd na poljoprivrednom zemljištu i u obrazloženju presude eksplicitno naveo da dokumentacija dostavljena od strane PKB korporacije AD Beograd, odnosno zaključeni sporazum predstavlja ispravu podobnu za upis prava svojine, navodi se u reagovanju iz Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari