Prezentacija urbanističkog projekta za izgradnju prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu 1Foto: Miroslava Pudar

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin objavilo je javni poziv za prezentaciju projekta urbanističko-arhitektonske razrade lokacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Javna prezentacija održava se do 6. avgusta u prostorijama Odeljenja za urbanizam od 10 do 12 časova, urbanistički projekat je postavljen i na zvaničnom sajtu grada, a primedbe i sugestije se mogu dostaviti tom odeljenju u pisanoj formi.

Projekat je izradila beogradska firma ,,Ehting“, na zahtev preduzeća ,,Begej Water“.

Ugovor o izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu potpisali su početkom novembra prošle godine gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i potpredsednik kompanije ,,Metito“ Valid Madvar u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i otpravnika poslova ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji Ibrahima Ali Al Darmakija.

Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.

Kako je tada rečeno, obaveze Grada Zrenjanina u realizaciji projekta nisu finansijske već podrazumevaju obezbeđivanje građevinskog zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada u Zrenjaninu biće izgrađeno na obodu industrijske zone ,,Jugoistok – Ečka“, sa desne strane državnog puta Zrenjanin – Beograd.

Planirani početak izgradnje postrojenja u Zrenjaninu je novembar ove godine, a rok izgradnje 18 meseci.

Projekat bi u potpunosti finansirao, razvija i njime upravljao ,,Metito“ kroz svoje lokalno preduzeće ,,Begej Water“, a biće usklađen sa najvišim standardima Evropske Unije, kao i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Na taj način bi se obezbedilo da sva otpadna voda bude prečišćena i ispuštena u Aleksandrovački kanal koji se uliva u reku Begej, a koja je, kako je navedeno, težište razvoja gradske ekonomije, turizma i zaštite životne sredine.

Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda i sva otpadna voda sada se uliva u Aleksandrovački kanal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari