Prijavila nepravilnosti u firmi pa degradirana u čistačicu 1

– U firmi Kolubara usluge na poslovima portira-čuvara radim od 2004. godine. Od 2005. do decembra 2015. godine radila sam u sektoru Beloševac gde sam prvo bila raspoređena, oko pet godina, u smeni „D“ gde sam doživljavala različite vidove psihofizičkih maltretiranja, odnosno mobing u različitim oblicima od strane šefa smene. Iako sam se obraćala povodom toga sindikatu, nisam dobila adekvatnu zaštitu. Kada sam u decembru 2015. godine, u to vreme na radnom mestu na kapiji upravne zgrade Beloševac, zaustavila vozilo direktora Dejana Milijanovića, u kome sam zatekla četiri gume bez dokumentacije, prebačena sam u sektor Vreoce u hodnik da obavljam posao evidentičara, iako takvo mesto po sistematizaciji rada ne postoji, odnosno izmišljeno je. Smatram da sam tu premeštena po kazni zbog toga što sam savesno radila svoj posao i prijavljivala nepravilnosti. Epilog svega toga je da sam 6. novembra 2017. godine od poslodavca dobila ponudu za zaključenje aneksa o ugovoru o radu, odnosno o prebacivanju na radno mesto čistačice. Iako nisam bila saglasna sa time, nisam imala izbora i morala sam da prihvatim odluku poslodavca – priča za Danas Slavica Pavlović.

Međutim, dodaje ona, s obzirom da zbog zdravstvenog stanja ne može da obavlja poslove čistačice, Osnovnom sudu u Lazarevcu je u januaru podnela tužbu sa zahtevom da se poništi aneks ugovora o radu kojim se premešta na to radno mesto. Slavica Pavlović je ranije obavestila poslovodstvo Kolubare usluge da iz zdravstvenih razloga ne može da obavlja poslove na radnom mestu na koje je raspoređena, ali nije naišla na razumevanje, zbog čega se odlučila da podnese tužbu.

U tužbi se navodi da ekspertiza Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ jasno konstatuje da je Slavici Pavlović umanjena radna sposobnost te da nije za rad na poslovima koji iziskuju „dugotrajan rad u prinudnom položaju tela, duže hodanje, sedenje ili stajanje, poslovima koji iziskuju srednje teško ili teško fizičko opterećenje“ i tako dalje. U tužbi se ističe da s obzirom na sve navedeno radno mesto na koje je Slavica Pavlović raspoređena ne predstavlja „drugi odgovarajući posao“ već je upravo suprotno, potpuno neodgovarajući posao za koji ona nije zdravstveno sposobna te zahteva od suda donošenje presude kojom se vraća na prethodno radno mesto.

Povodom ovog slučaja pokušali smo da dobijemo i izjavu menadžmenta Kolubare usluge, ali nam je sekretarica u kabinetu direktora rekla da on niti bilo ko drugi nadležan nije prisutan kako bi odgovorio na naša pitanja, a na prošle nedelje ostavljeni broj telefona se niko nije javio.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.