Primanja grdonačelnika Kragujevca četiri do sedam puta veća od sugrađana 1Foto: EPA/ MATTHIAS BALK

Iako je Kragujevac i dalje, sa Fijat – Krajslerom i njegovim kooperantima Simensom, kinskim Yanfegom, nemačkim Vaker Nojsenom, Formom ideale, Zastavom oružjem, Milanovć grupom, Prizmom, slovenačkom Fori grupom, Zastavom TERVO i  drugim kompanijama,  industriski centar Srbije i Balkana, njegovi žitelji imaju plate koje su niže od republičkog proseka.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, naime, prosečna zarada Kragujevčana u oktobru ove godine, bez poreza i doprinosa, iznoslila je 57.479 dinara, što je za 2.500 dinara manje od republičkog proseka u tom mesecu, i čak za 40.000 dinara manje od plata koje su u desetom mesecu prosečno primili žitelji beogradske opštine Vračar.

Beograđani, inače, generalno imaju veće plate od Kragujevčana za oko 20.000 dinara, a veće zarade od žitelja centra Šumadije primaju i Novosađani, Požarevljani, Borani i drugi.

Ali, ni Kragujevčani nisu bez aduta u nadmetanju sa drugim gradovima u Srbiji kad je visina zarada u pitanju. Naprotiv, i stanovnici Kragujevca asa za trku imaju na tom polju.

Kragujevčani s ponosom mogu da se hvale i telale da njihov tek ustoličeni gradonačelnik Nikola Dašić, zvani Luftika, prima ne jednu natprosečnu, nego čak dve natprtosečne zarade.

Nikola Dašić trenutno, prema informaciji kragujevačkog portala Pressek, koji se poziva na zvanične podatke, jednu platu, od 110.743 dinara prima na funkciji gradonačelnika Kragujevca.

Drugu (platu), opet od 110.000 dinara, zarađuje u svojstvu spoljnog saradnika guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, zvani Luftika, dakle mesečno zarađuje iznad 220.000 dinara, odnosno čak blizu četiri puta više od njegovih sugrađana koji rmbaju u Fijat Krajsaleru, Simensu, Zastavi oružju, Formi ideale, Yanfengu i drugim ovde lociranim fabrikama, a čak šest od sedam puta više od onih Kragujevčana, a takvi su većina, koji  zarađuju tzv. medijalnu platu od 30.000 do 40.000 dinara mesečno.

Čime je Nikola Dašić, zvani Luftika,  zaslužio dve natprosečne plate, koje su čak četiri do sedam puta veće od onih koje primaju njegovi kragujevački  “podanici”, šumadijska javnost, naravno, pouzdano ne zna.

Zna se, doduše, da je na funkcuju gradonačelnika Kragujevca, na koju je izabran 21. juna, na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, došao iz Narodne banke Srbije, gde je bio unutrašnji saradnik guvernerke Jorgovanke Tabaković, na čiji je poziv, kako piše u njegovoj zvaničnoj biografiji, 2012. godine iz Agencije za privatizaciju prešao na rad u NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari