Pristup vakcinama određuje brzinu ekonomskog oporavka 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Aprilska procena rasta globalne privrede u 2021. godini od šest odsto ostaje nepromenjena u julskom ažuriranju Svetskih ekonomskih izgleda Međunarodnog monetarnog fonda.

Ipak, rizici za ostvarenje ove procene su se pogoršali i to posebno za rastuće ekonomije i zemlje u razvoju i to pre svega Istočnu Aziju.

S druge strane, prognoze za razvijene zemlje se popravljaju i MMF je podigao prognozu njihovog rasta, i to pre svega SAD, u 2022. za 0,5 procentnih poena.

Globalno, u 2022. se očekuje rast od 4,9 odsto. Za razvijene zemlje predviđa se rast od 5,6 odsto u ovoj i 4,4 odsto u 2022. godini, a za rastuće i zemlje u razvoju 6,3 odsto u 2021. i 5,2 odsto u narednoj godini.

Kao glavna linija razdora između zemalja kod kojih će se ekonomska aktivnost normalizovati u drugoj polovini godine i onih koje će i dalje imati žarišta zaraze i povećan smrtni ishod od kovida nalazi se pristup vakcinama. Oporavak, pak nije siguran čak ni u zemljama u kojima je stopa infekcija trenutno niska dok god virus kruži bilo gde.

Fond očekuje da se inflacija vrati u pretpandemijsku zonu u 2022. godini, mada je neizvesnost velika. Oni upozoravaju na mogućnost zaoštravanja finansijske situacije.

Recimo, ako bi se visoka inflacija zadržala u razvijenim zemljama uslovi finansiranja bi se mogli naglo pogoršati. Dvostruki udarac mogao bi pogoditi rastuće ekonomije, zbog pogoršanja pandemijske situacije s jedne i zbog težih uslova finansiranja s druge strane.

Ekonomijama sa finansijskim ograničenjima potreban je pristup međunarodnoj likvidnosti, pa je MMF predložio povećanje alociranih specijalnih prava vučenja (SDR) u vrednosti 650 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari