Privatnom investitoru milionska sredstva iz budžeta Zrenjanina 1Foto: Građani Zrenjanina

U februaru 2015. godine, u Zrenjaninu je sklopljen nezakoniti ugovor između Javno-komunalng preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i privatnog investitora – konzorcijuma „Zilio“, koji se obavezao da će svojim sredstvima za osam meseci izgraditi postrojenje za preradu pijaće vode.

Kako je saopštio Građanski preokret, po ugovoru i tadašnjem hvaljenju vlasti, u to postrojenje neće se uložiti ni dinar iz budžeta, a plaćaće se samo isporučena, ispravna voda za piće.

„Četiri godine kasnije, ispostavilo se da je privatni investitor dobio milionska sredstva iz gradskog budžeta, da je dobio i sredstva iz tekuće rezerve državnog budžeta, da je zbog njega menjan Zakon o komunalnim delatnostima, ali da i pored svega toga postrojenje još uvek ne radi“, piše u saopštenju.

Kako podsećaju, zrenjaninske vlasti su nedavno odlučile da uplate 67,5 miliona dinara privatnom investitoru „fabrike vode“, a taj iznos premašuje 50 odsto ukupnog kapitala tog konzorcijuma sastavljenog od tri mikro pravna lica, s ukupno šest zaposlenih.

Jedan član konzorcijuma, ističe se, nije podneo zakonom obavezni redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu, a jedan član konzorcijuma je imao račun u blokadi tokom oktobra 2018. godine. Radi se o tri povezana pravna lica koje imaju sedište na istoj adresi i zajedničkog zakonskog zastupnika.

Građanski preokret je naveo da je premijerka Ana Brnabić u Zrenjaninu juče izjavila da je tom konzorcijumu pomoć pružena iz tekuće budžetske rezerve Srbije i da je upravo zbog njega država menjala svoj Zakon o komunalnim delatnostima. Brnabić nije precizirala koliko novca je država dala privatnom investitoru.

Vlast koja je februara 2015. godine obećala zdravu pijaću vodu za osam meseci, i to bez ulaganja javnog novca u izgradnju postrojenja, uprkos očigledno izgovaranim lažima i pokazanoj nesposobnosti da reši najveći problem u Zrenjaninu, i dalje upravlja gradom i državom, a sada daje neka nova obećanja. Dokle?

„Kratko pamćenje građana je garant duge i štetne vlasti nesposobnih“, piše u njihovom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari