Privredni sud u Zrenjaninu zabranio preradu otpada životinjskog porekla 1Foto kafilerija / autor List Zrenjanin

Privredni sud u Zrenjaninu zabranio je na tri godine preradu otpada životinjskog porekla kafileriji „Prekon“, koja posluje u sastavu kompanije Matijević.

Odluka je doneta nakon suđenja koje je pokrenulo Osnovno javno tužilaštvo a po prijavi inspektora za zaštitu životne sredine Petra Ilića, koji je opet reagovao na brojne pritužbe građana na smrad. Ova kazna može da bude smanjena ukoliko vlasnik pogona izvrši tehničku rekonstrukciju, koja bi smanjila emisiju smrada i isparenja.

– Čuo sam za odluku suda. Zadovoljan sam i nisam zadovoljan. Zadovoljan sam jer je sud doneo pravičnu odluku da privremeno zabrani rad Prekona. Sa druge strane, nisam zadovoljan činjenicom da je ostavljena mogućnost da ova firma nešto uradi po pitanju prečistača, jer smatram da će odatle bez obzira na sve isticati isparenja, ponajmanje je to dobro ako je u granicama normale. Zato smatram da je jedini spas za Zrenjanin da dobije novu kafileriju. Nešto što je staro nema šanse popraviti. Možda neće smrdeti jako ali će se ipak osećati – komentariše za Danas Petar Ilić.

Protekle nedelje rukovodstvo „Prekona“ razgovaralo je na javnoj tribini sa građanima iz naselja gde se smrad najviše oseća. Istaknuto je da su radovi na rešenju problema počeli.

-Ne bežimo od problema već ga rešavamo. Na neke dozvole čekali smo više od godinu dana, sada su se stvari ubrzale, prečistač je nabavljen, počeli su radovi na ugradnji. Pristupili smo sveobuhvatnom rešenju, rešavamo dva problema, jedan je vazduh i neprijatni mirisi a drugi otpadne vode. Ulažemo milion evra sopstvenih sredstava i nadamo se da ćemo rešiti najveći deo problema – obećao je Zrenjanincima Slavko Popović, direktor “Prekona”.

Prema prvostepenoj presudi Privrednog suda u Zrenjaninu, „Prekon“ kao pravno lice treba da plati kaznu od 3,5 miliona dinara, dok je troje odgovornih lica kažnjeno sa po 50.000, odnosno 30.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari