Prekršajni sud u Zrenjaninu oslobodio odgovornosti aktiviste zbog protesta kod Linglonga 1Foto: Miroslava Pudar

Prekršajni sud u Zrenjaninu doneo je pravosnažnu presudu kojom je oslobodio odgovornosti aktiviste Dušana Kokota, Ivana Živkova, Milana Pernata i Dragana Kleuta za okupljanje i učestvovanje na protestu protiv donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u decembru 2021. godine.

Tim povodom oglasio se Pokret Građanski preokret, navodeći da su članovi glavnog odbora Građanskog preokreta Dušan Kokot i Ivan Živkov oslobođeni odgovornosti za organizaciju blokade magistralnog puta Beograd – Zrenjanin kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong krajem 2021. godine.

Osim njih dvojice, presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu, oslobođeni su i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut i kopredsednik Pokreta ujedinjenih fantoma Milan Pernat.

Protiv njih četvorice je pokrenut postupak po prijavi policije da su prekršili Zakon o javnom okupljanju tako što su organizovali javni skup, a da to prethodno nisu prijavili nadležnom organu.

Sud je nakon saslušanja okrivljenih i svedoka, i nakon uvida u dostavljene dokaze, ocenio da nije dokazano da su okrivljeni počinili prekršaj koji im se stavlja na teret. Presuda je postala pravosnažna jer se policija na nju nije žalila.

Zbog istog javnog okupljanja – blokade puta, protiv Ivana Živkova je vođen i postupak zbog navodnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja. I u tom postupku sud je nedavno doneo pravosnažnu oslobađajuću presudu.

Protest u Zrenjaninu je organizovao Pokret „Kreni-promeni“, o čemu je Danas pisao, a Zrenjaninci su se okupili na kružnoj raskrsnici u blizini Linglonga.

Zahtev za pokretanje prekršajnog poskupka protiv četvorice Zrenjaninaca podneo je MUP Zrenjanina u januaru 2022. godine, zbog prekršaja iz člana 11, stav 1. , tačka 2. Zakona o javnom okupljanju, kojim ih tereti za organizovanje i blokadu saobraćaja.

Aktivisti su osporili navode MUP-a i dokazali da nisu organizovali okupljanje i blokadu saobraćaja, stavili su i primedbe na način i zakonitost sačinjavanja dokaza, stoji u presudu u koju je Danas imao uvid, a pozvali su se i na to da su neki od njih već kažnjeni plaćanjem kazne za zadržavanje na kolovozu.

Prekršajni sud, po sudiji Svetlani Marković , ocenio je da nije dokazano da su okrivljeni učinili prekršaje koji im se stavljaju na teret, te ih je oslobodio odgovornosti.

Troškovi prekršajnog postupka pali su na teret suda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari