Privrednici: Paket pomoći dobar, potrebna podrška prehrambenom sektoru i više posla 1Foto: Fonet

Pomoć države ekonomiji Srbije zbog posledica epidemije virusa kovid19 veća je nego što se očekivalo, ali od države se traži više podrške u obezbeđenju posla i veća zaštita vitalnih sektora neophodnih za samoodržanje u ovakvoj i sličnim krizama, ocenili su danas privrednici. 

Suvlasnik industrije mesa „Matijević“ Zoran Matijević rekao je za Betu da su mere ponudile pomoć veću od očekivane.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su danas paket pomoći privredi koji predviđa odlaganje uplate poreza i doprinosa na plate zaposlenih za tri meseca, poreza na dobit za drugi kvartal, isplatu tri minimalne zarade za sve radnike, garancije na kredite banaka za 2,2 milijarde evra i pomoć za sve punoletne građane od po 100 evra.

Matijević je rekao da država sada treba da postane svesna činjenice koliko su za samoodržanje važne osnovne privredne grane kao stočarstvo i ratarstvo i pomogne ih u kriznim vremenima kada ne vredi ni novac jer u zatvorenim granicama ne može ništa da se kupi.

„Naša kompanija je najmanje štete pretrpela u stočarstvu i industriji mesa, a ugosoteljstvo je imalo 100 odso štetu jer je zatvoreno nekoliko hotela a u dva od kojih jedan, Centar Beograd, ima po desetak gostiju, stranaca koji su se zatekli u vreme početka epidemije“, rekao je Matijević.

Dodao je da je od 1.500 radnika 400 na godišnjem odmoru a zatim će ići nova grupa sve dok ne bude morao da se uvede prinudni odmor.

Predsednik Građevinske komore Goran Rodić rekao je da je u tom sektoru pala aktivnost za 35 odsto i da će pomoć u minimalnim platama vredeti, ali da država treba da obezbedi više posla za domaće građevinske kompanije jer je  „ova  kriza pokazala da stranci prvi odlaze u ovim nedaćama“ .

„Domaće građevinske firme i sada rade na obilaznici oko Beograda, izgradnji autobuske stanice u Beogradu, pripremi Moravskog koridora i stanovima za vojsku, a stranci koji su radili na crno prvi su otišli“, rekao je Rodić.

Ocenio je da država mora da pomogne građevinski sektor jer isplata minimalca za tri meseca neće mnogo pomoći da se zadrže majstori i dobri inženjeri koji traže platu od 2.000 evra“.

Domaće građevinske firme, prema njegovim rečima, uglavnom rade kao podizvođači radova tako što svetske kompanije dobiju posao „pa od 100 odsto cene nama daju 60 odsto“.

„Država ne sme da dopusti da stane građevinska operativa koja vuče proizvodnju crepa, cigle, stolarije, parketa, boja, nameštaja i druge robe“, rekao je Rodić.

Istakao je da država sada nudi pomoć, a kasni u vraćanju poreza na dodatu vrednost i akciza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari