Projekat „Novi Sad na vodi“ - poduhvat vredan nekoliko milijardi evra 1Borislav Novaković pokazuje sporne planove Foto: R. Balać

Planom generalne regulacije priobalja Dunava, poznatijeg kao projekat „Novi Sad na vodi“, predviđeno je da se na mestu sadašnjeg Brodogradilišta mogu graditi soliteri visoki 20 spratova, što bi bili najviši stambeno-poslovni objekti u gradu.

Na to ukazuje potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Borislav Novaković, koji već duže vreme uz pomoć uzbunjivača iz Gradske kuće otkriva planove aktuelne gradske vlasti u vezi uređenja priobalja, koji, kako tvrdi, treba da donesu veliki profit kompaniji „Galens“ i svima koji su povezani sa njom.

Pored toga, na prostoru od 10 hektara koji sada zauzima Mornarica, predviđene je izgradnja stambeno-poslovnih objekata do 10 spratova, a takav hotel soliter zauzeo bi i mesto na Kameničkoj adi, koja bi se prethodno opasala zaštitnim nasipom.

Na tom području, predviđenom za rekreaciju i turizam, moguće je graditi objekte jednospratnice. Novaković ukazuje i da je Planom detaljne regulacije predviđeno pomeranje zaštitnog nasipa koji bi potpuno zaokružio Kameničku adu, ali i suzio korito Dunava na tom području za 500 metara, čime bi, u slučaju visokih voda, bila ugrožena pojedina gradska naselja.

– Na prostoru šest hektara Brodogradilišta predviđena je gradnja solitera do 14 spratova, kao i reperni objekti do 20 spratova. Na tom podrsučju moguće je izgraditi 500 do 600 hiljada kvadrata. Ova lokacija uz sam Dunav sa pogledom na Frušku goru, po mojoj proceni, mogla bi se prodati za 2.500 do 3.000 evra po kvadratu. To  znači da bi potencijalna zarada mogla biti između 1,2 i 1,5 milijarde evra – ističe Novaković.

Toj cifri dodaje i još toliko novca za gradnju na mestu Mornarice.

Novaković tvrdi da time padaju u vodu tvrdnje da će se voditi računa o zaštiti tog područja u turističko-rekreativne svrhe.

Kamenička ada je pod šumom i predstavlja „pluća grada“, navodi Novaković. On ističe da se gradnjom hotela od 10 spratova na samoj obali Dunava potpuno degradira Kamenička ada.

Novaković posebno ukazuje da se na tom prostoru ništa ne može graditi bez dozvole JVP „Vode Vojvodine“, koje nije dalo saglasnost za taj projekat zbog činjenice da se predviđa izgradnja u sadašnjem koritu reke. Za taj projekat nije dobijena ni saglasnost stručnjaka Vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“ u Beogradu.

Gradska vlast je ukazivala da je neophodno da se uredi priobalje Novog Sada i omogući izgradnja objekata za turizam i rekreaciju. Novaković se slaže sa tim, ali i ukazuje da se iza te ideje skriva prava priča, a to je da se „urbanističko-građevinskoj mafiji“ omogući enormna zarada i do tri milijarde evra. Zbog toga gradska vlast na sve načine pokušava da obezbedi podršku za te projekte. Po svoj prilici, biće potreban još jedan lex specialis za Novi Sad na vodi kao i za Beograd na vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari