Projekat vredan 2,1 milion evra 1Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

Srbija je dobila Katastar rudarskog otpada kao rezultat istoimenog projekta koji je realizovalo Ministarstvo rudarstva i energetike uz finansijsku podršku Evropske unije u periodu od februara 2017. do januara 2020. godine, rečeno je u petak na završnoj konferenciji projekta „Katastar otpada Srbije“.

Naglašeno je da je projekat vredan 2,1 milion evra doprineo unapređenju sistema odgovornog i održivog upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, delegacije Evropske unije u Srbiji i članovi projektnog tima, predvođeni konzorcijumom nemačkih kompanija „Plejades“ i „DMT“ predstavili su zainteresovanim kompanijama i organizacijama značaj projekta za sektor rudarstva i njegov uticaj na životnu sredinu.

– Glavni izazov na projektu predstavljao je veliki broj lokacija rudarskog otpada, koje je trebalo posetiti i istražiti, kao i sam obim podataka koje je trebalo obraditi u formi razumljivih izveštaja i mapa i pothraniti u veb aplikaciji koju smo razvili tokom projekta. Iako je ovaj tehnički i operativno zahtevan projekat trebalo realizovati za relativno kratak vremenski period tim sastavljen od više od 40 domaćih i stranih eksperata uspeo je u ovom poduhvatu – objasnio je Piter Bajer, ekspert za rudarstvo iz Nemačke.

Veb aplikacija Katastar rudarskog otpada sadrži sistematizovane podatke o rudarskom otpadu sa 250 lokacija rudarskog otpada koje predstavljaju napuštene ili zatvorene rudnike.

Katastar sadrži i i rezultate detaljnih istraživanja za 41 lokaciju rudarskog otpada sa hemijskim, mineraloškim, geomehaničkim ispitivanjima i laboratorijskim analizama, kao o zaključcima na osnovu tih ispitivanja i analiza, čiji je krajnji rezultat kategorizacija rudarskog otpada, karakterizacija odlagališta i procena uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Dragana Jelisavac Erdeljan, šefica Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike, istakla je da će dobijeni rezultati pomoći u analizama veznim za preduzimanje aktivnosti sanacije, remedijacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u oblasti zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.

Ona je takođe najavila da ove godine počinje sa primenom uredba koja reguliše oblast upravljanja rudarskm otpadom. Privredna društva imaju mogućnost da u roku od najviše dve godine usaglase svoje poslovanje sa uredbom.

Boris Ilijevski, projekt menadžer u delegaciji Evropske unije u Srbiji, izjavio je da je Evropska unija glavni partner Srbije u zaštiti životne sredine.

Svi projekti koji se realizuju uz pomoć EU razvijeni su i implementirani tako da imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i kvalitet života građana. Tokom proteklih 19 godina EU je donirala Srbiji oko 402 miliona evra za zaštitu životne sredine – naglasio je Ilijevski.

On je dodao da kroz projekat Katastar rudarskog otpada Evropska unija pomaže Srbiji u razvijanju inventara koji čini oko 500 lokacija rudarskog otpada.

Te informacije služe Ministarstvu rudarstva i energetike i lokalnim samoupravama kao polazna osnova za planiranje aktivnosti upravljanja rudarskim otpadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari