Projektima do investicija 1

Opštinsko odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj postalo je za par godina otkako je formirano pravi mini projektni centar.

U njemu se, u dogovoru sa opštinskim rukovodstvom i u saradnji sa lokalnim institucijama i ustanovama, a u skladu sa strategijom razvoja Nove Varoši, kreiraju ideje i vizije, pretaču u projekte i usmeravaju ka brojnim konkursima države i stranih donatora. Većina njih dobije „zeleno svetlo“, te su novčana sredstva koja opština preko ove službe povuče značajna i respektabilna za nastavak ekspanzivnog razvoja zlatarskog kraja. Više od 30.000.000 miliona dinara odobreno je samo u proteklih nekoliko meseci za različite projekte i programe, koji će se realizovati tokom ove i u prvom kvartalu naredne godine.

Najviše para odobreno je iz resora Ministarstva privrede koje će sa ukupno 23, 6 miliona dinara podržati dva projekta. Prvi je proširenje i kompletno uređenje gradskog Trga, koji će državnu kasu „olakšati“ za oko 20.000.000 dinara, a drugi izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje (PZI), vredan oko 3,6 miliona dinara. Ovaj dokument je, inače, uslov za povlačenje direktnih investicija za projekte na polju infrastrukture. Ministarstvo prosvete je putem javnog poziva odobrilo finansiranje poslednje faze rekonstrukcije zgrade „stare“ Osnovne škole „Živko LJujić“. Vrednost investicije je 9.000.000 dinara, a podrazumeva radove na postavljanju termoizolacione fasade i nove stolarije. Za tehničku modernizaciju i unapređenje rada Opštinske uprave, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu izdvojilo je konkursom oko 4.000.000 dinara. Pomoć podrazumeva nabavku dva nova servera, desetak računara i redizajnirani opštinski sajt.

– Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva u ukupnom iznosu od četiri miliona dinara. U saradnji sa užičkim Narodnim muzejem, konkurisali smo i dobili „zeleno svetlo“ za projekat proširenja Zavičajnog muzejskog odeljenja , uređenja spomen sobe vojvodi Petru Bojoviću, stalne izložbene postavke o Velikom ratu i njene promocije. Projekat je vredan 3,6 miliona dinara. Iz kase ovog Ministarstva biće sa 300.000 dinara finansiran i projekat gradske Biblioteke „Jovan Tomić“. Reč je o štampanju knjige o kulturnoj baštini Starog Vlaha autora Milosava Obućine – kaže za Sandžak Danas šefica KLER-a Marijana Đokić. Ona naglašava i da će Ministarstvo pravde sa 3,5 miliona dinara finansirati kompletnu sanaciju mokrih čvorova u objektu ovdašnje Predškolske ustanove „Paša i Nataša“.

U Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj dodaju i da je nekoliko nadležnih komisija još nekoliko značajnih projekata pozitivno ocenilo, pa se nalaze u užem izboru za eventualno finansiranje. Sa projektom izgradnje dve trafostanice u turističkoj zoni Zlatara, ukupne snage od 20 kilovata, aplicirano je kod Ministarstva turizma. Rezultati konkursa se očekuju već ovih dana, a vrednost investicije je 9.000.000 dinara. U Opštini očekuju i da će Ministarstvo omladine i sporta sa 1,6 miliona dinara pomoći izgradnju teretane na otvorenom na sportskim terenima u Naselju čiju će implementaciju pratiti Kancelarija za mlade.

– Trenutno smo angažovani na projektima sa kojima će lokalna samouprava aplicirati na nekoliko javnih poziva EU PROGRES-a. U fokusu će biti projekti unapređenja lokalne infrastrukture, kao i izrade plana detaljne regulacije za područje Kokinog Broda i Radoinje , a koja obuhvata površinu od oko tridesetak hektara – najavljuje Đokić i ističe da LER-u predstoji i ozbiljan posao na izradi Programa ekonomskog razvoja opštine za period od 2019-2022. On bi trebalo da poveća konkurentnost, privlačenje investicija i generisanje prihoda od ekonomskog razvoja.

Informativne sesije EU PRO

Razvojni program EU PRO održaće informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima, od 1. do 14. juna 2018. godine, u Šapcu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu. Evropska unija (EU) je za ovu aktivnost usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije opredelila 4,5 miliona evra.

Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari