Protest bivših radnika Zastave kamiona ispred Skupštine i Predsedništva 1Foto: Stanislav Milojković

Nekadašnji radnici Zastave kamiona u stečaju, koji već duže od godinu i po dana bezuspešno traže isplatu zaostalih zarada u iznosu od 207 miliona dinara i povezivanje radnog staža za period od 2010. do 2018. godine, zakazali su za danas u 11 sati, protest ispred Skupštine Srbije, na kojem će, kako poručuju, da podsete predstavnike vlasti na sva dosadašnja neispunjena obećanja u vezi sa njihovim zahtevima.

Oni su policiji prijavili i protestnu šetnju beogradskim ulicama, od republičkog Parlamenta do zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, gde planiraju da traže ponovni razgovor sa predstavnicima kabineta Aleksandra Vučića, po mogućstvu sa Miomirom Đorđevićem, koji im je, kako tvrde, još sredinom maja obećao da će o njihovim zahtevima da obavesti predsednika Aleksandra Vučića, te da će da ih izvesti o njegovom stavu.

Početkom juna, kažu „kamiondžije“, nije hteo da ih primi ni Đorđević, a kamoli Vučić.

Nakon okupljanja ispred Skupštine Srbija i zgrade Predsedništva, bivši radnici planiraju i protest ispred Ministarstva privrede, gde će da traže razgovor sa ministrom Goranom Kneževićem, ali ne i sa državnim sekretarom u tom ministarstvu Draganom Stevanovićem, zvanim „Boske“ koji ih, kako navode, već duže od godinu dana „obmanjuje i laže“.

„Kamiondžije“ su juče ponovo protestovali ispred zgrade gradske Skupštine, od čijih čelnika su, u minulih godinu i po dana, tražili i očekivali da posreduju između odbora protesta i Vlade u rešavanju radničkih zahteva.

Predsednik organizacionog odbora protesta Milojko Popović na tom skupu je rekao da nekadašnjim radnicima Kamiona, nakon jednoipogodišnjih protestnih okupljanja u Kragujevcu, te brojnih neispunjenih obećanja nadležnih u Vladi Srbije i funkcionera u Vučićevom kabinetu, nije preostalo ništa drugo do da krenu put Beograda i da na mestima na kojima se odlučuje pokušaju da skrenu pažnju predstavnika vlasti, ali i javnosti na to da im zarade nisu isplaćivane godinama, da im radni staž nije povezan, u proseku za sedam – osam godina, zbog čega oni koji su stekli uslov za penziju, ne mogu da se penzionišu, te da su u takvoj materijalnoj situaciji da su minulih dana i juče jedva „skrpili“ nekih 30-ak hiljada dinara za zakup autobusa kojim danas treba da se prevezu do Beograda.

Grupa nekadašnjih „kamiondžija“ je i prošlog ponedeljka bila u Beogradu, gde su pokušali da dođu do ljudi iz Predsedništva i Aleksandra Vučića, kojem su hteli da ponude 2.000 glasova u zamenu za ispunjenje obećanog, ali tu nije imao ko da ih čuje.

Ko se seća protokola

Bivši radnici Kamiona ranije su se, na predlog Ministarstva privrede, a zarad brže isplate dugovanja, odrekli kamata od ukupno 100 miliona na svoja potraživanja od 207 miliona dinara. Ne odriču se, međutim, prava da im se zaostale zarade isplate prema Protokolu koji je, 2008. nakon dolaska Fijata, Vlada Srbije potpisala sa reprezentativnim sindikatima Grupe Zastava vozila, prema kojem je država u obavezi da zbrine radnike te kompanije nakon rešavanja statusa fabrika koje su poslovale u njenom sastavu. Kamioni su u stečaju od 19. septembra 2018., kada su se, smatraju bivši radnici te fabrike, stekli uslovi za primenu Protokola iz 2008., čiji je jedan od aneksa 2013. potpisao i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari