Protest vojnih penzionera: Stavimo tačku na pljačku 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Na Trgu Nikole Pašića je u 18 časova počeo protest vojnih penzionera koji su, kako kažu, nezadovoljni odlaganjem roka za ukidanje Zakona o smanjenju penzija, pod sloganom „Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera“, prenosi N1.

Potom su krenuli preko Terazija ka Predsedništvu Srbije. Saobraćaj je zaustavljen u tom delu.

Kako kažu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavama da će pomenuti Zakon biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine manipuliše penzionerima i zahtevaju da on bude odmah ukinut.

Organizator protesta je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, kojima su podršku pružili i penzioneri iz drugih udruženja i sindikata.

Kako prenosi N1, okupljeni nose transparente: „Tačka na pljačku penzionera“, „Poništimo neustavni zakon“, „Nismo pristali na smanjenje“, „Nepoštovanje Ustava je diktatura“.

Na protestu su penzioneri pozvani da podnesu tužbe zbog smanjenja penzija.

Vojni penzioneri su nezadovoljni zbog urušavanja ustavnog poretka i opstrukcije Ustаvnog sudа u ocenjivаnju ustаvnosti Zakona po kom su penzije bile smanjene i urušavanja PIO FONDA.

„Fiskani savet i MMF su u pokrenutim postupcima pred Upravnim sudom protiv fonda PIO i države za naknadu štete nanete otimanjem penzija, prepoznali opasnost po stabilnost javnih finansija, pa su predložili ukidanje Zakona. A od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije! E pa, hvala na jeftinom hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg živoga sa Pinka, Hepija i RTS-a“, rekao je na protestu Jovan Tamburić iz organizacionog odbora.

Tamburić je za N1 rekao ranije da će penzioneri krenuti u protestnu šetnju do zgrade Predsedništva, gde će ostaviti protestno pismo sa svojim zahtevima.

Šetnju će nastaviti do zgrade Vlade Srbije.

Na protest su došli i lider pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, ali nisu vidljiva nikakva politička obeležja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari