Prva zgrada u Zrenjaninu na kojoj se postavlja izolacija i obnavlja fasada 1Foto: M. Pudar

Prva zgrada u Zrenjaninu koja postavlja toplotnu izolaciju i obnavlja fasadu nalazi se u naselju Bagljaš.

Kako navode stanari, za ove radove nisu dobili nikakvu pomoć od lokalne samouprave i sve rade sami, iz sopstvenih sredstava. Cilj je da se poboljša energetska efikasnost stare gradnje.

– Skupština stanara donela je odluku da se postavi termoizolaciona fasada sa stiroporom. Nismo imali do sada nikakve subvenciji niti pomoć, sve sami plaćamo. Jedina olakšica jeste to što smo dobili mogućnost da platimo troškove na četiri rate, objašnjava stanarka Sanja Nikolić.

Prema njenim rečima, troškovi se kreću oko 2.000 evra po stanu. Inače, Skupština grada Zrenjanina pre godinu dana usvojila je odluku o obaveznom održavanju spoljnog izgleda objekata i bespovratnom sufinansiranju obnove fasada.

Utvrđene su urbanističke zone i blokovi obaveznog tekućeg i investicionog održavanja i unapređenja svojstva zgrada, a predviđeno je da grad sufinansira građevinske radove od pet do čak 70 odsto, u zavisnosti od zone gde se zgrade nalaze. Zasad nema potvrde da su negde obavljeni radovi o trošku gradske kase, iako većina stambenih naselja i zgrada u Zrenjaninu vapi za boljim održavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari