"Prvi partizan": Radnicima koji su išli na miting SNS-a isplaćena dnevnica, a ne mesečna plata 1 „Prvi partizan“ Užice Foto: Nenad Kovačević

Poslovodstvo užičke vojne fabrike „Prvi partizan“ je demantovalo informaciju da je zaposlenima koji su, 19.aprila ove godine, išli na miting „Budućnost Srbije“, isplatilo po jednu prosečnu mesečnu zaradu već je, kako je navelo „odobrilo isplatu jednodnevne naknade zarade“.

Navodi o isplati prosečnih plata su, kako je saopštilo poslovodstvo „neistiniti i zlonamerno plasirani u medijima kako bi se javnost obmanula i stekla pogrešna slika o poslovanju „Prvog partizana“, kao jedne od vodećih kompanija u grupaciji Odbrambena industrija Srbije“.

Dalje se navodi da je odlukom Izvršnog odbora „Prvog partizana“ od 29.05.2019. godine, zaposlenima u toj fabrici koji su išli na miting „Budućnost Srbije“, „odobrena isplata jednodnevne naknade zarade čiju osnovicu čini prosečna zarada u prethodnih 12 meseci, saglasno Zakonu o radu, a ne po jedna prosečna zarada kao što je objavljeno u medijima, što se može u svakom trenutku proveriti od strane nadležnih inspekcijskih organa“.

Jednodnevna naknada je isplaćena u skladu sa članom 114. stav 1. Zakona o radu, koji glasi: “Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa”, saopštio je Izvršni odbor te febrike i poručio da se tim povodom „više neće oglašavati“.

Prema saznanjima Danasa, na miting Aleksandra Vučića, koji je deo kampanje „Budućnost Srbije“, iz „Prvog partizana“ je organizovano, sa tri autobusa, otputovalo 140 radnika. Iako tog dana nisu bili na poslu, poslovodstvo te fabrike, čiji je vlasnik država, odlučilo je da im isplati naknade u iznosima od 1.500 do 2.000 dinara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari