Put za pametne gradove 1

Ambasada Danske u Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) organizovala je Drugi sastanak Mreže SKGO za javne nabavke, sa učešćem dva danska stručnjaka iz Organizacije za javne nabavke Danske.

Skup u šabačkom Hotelu „Sloboda“ otvorili su ambasador Kraljevine Danske Anders Hougor, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Ambasador Kraljevine Danske Anders Hougor podsetio je da je prvi put u Šapcu i da ima samo lepe utiske, jer ga podseća na gradove slične veličine u Danskoj.

– Imao sam priliku da prisustvujem prezentaciji grada i impresioniran sam vizijom koju ima Gradska uprava. Prošetao sam po gradu i upoznao mnogo prijatnih ljudi. Šabac ima dobru lokaciju, blizu je Beograda, ali opet i dovoljno daleko da ima svoju ekonomsku nezavisnost. Nizom događaja danas predstavljamo Dansku, pa se može reći da su juče i danas pravi Dani Danske u Šapcu. Pričali smo o temama kao što su pametni gradovi, upoznao sam najmlađe Šapčane, razgovarali smo o javnim nabavkama i za kraj otvorili izložbu na gradskom trgu, rekao je ambasador Danske.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je čast što je ambasador Danske prvi put došao u zvaničnu posetu gradu i što su predstavnici ove ambasade otvoreni da dobra iskustva i ideje iz svoje zemlje podele sa Šapčanima.

– Želimo da sve ono što je dobro u Danskoj mi prenesmo i na naš grad. Takođe mi je važno i da mi, kao lokalna samouprava, predstavimo naše projekte i ideje, naročito projekte koji se odnose na razvoj Industrijske zone, jačanje privrede, ekologiju, obrazovanje, kulturu i inovacije. Želimo da Šabac predstavimo kao primer pametnog grada, jer imamo dostignuća koja nemaju drugi gradovi – regionalnu deponiju, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, štedimo energiju sa LED sijalicama i izolujemo stambene objekte. Cilj nam je da se dalje razvijamo kao grad, da gosti u našem gradu vide da smo mi jedno pristojno i uređeno društvo, da smo grad u kom se cene vrednosti koje se poštuju u Evropskoj uniji, podvukao je Zelenović.

Inače, u Šapcu je do sada termoizolovano više od 1.700 stanova, a uštede u energiji se kreću do 30 odsto. Zamenjeno je i pet hiljada živinih sijalica sa LED rasvetom, a stadion FK „Mačva“ jedini u Srbiji ima LED osvetljenje. Objedinjenim javnim nabavkama ušteđeno je oko 50 miliona dinara, a po ekološkim standardima Šabac prednjači u Srbiji. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Savu ubacuje 40 odsto čistiju vodu od rečne. U gradu je postavljeno više od 50 reciklažnih ostrva, a na seoskom području prikuplja se komunalni otpad i zajedno sa gradskim lageruje na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć  sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno neizražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari