Radnici Krušika izgubili pravo na lečenje 1Foto: Fabrika Krušik

Po Valjevu i fabrikama domaće vojne industrije uveliko se poslednjih dana špekuliše da je generalni direktor Krušika Vladan Lukić smenjen sa tog mesta. Naš list se danas ovim povodom obratio direktoru Lukiću, koji nam je odgovorio da je on „još uvek direktor Krušika“.

Nezvanično ipak saznajemo da je fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Veljkom Petrovićem, nedavno pokrenuo inicijativu da se Vladan Lukić smeni sa čela Krušika, te da se taj zahtev još uvek „krčka“ u Ministarstvu odbrane.

Nije, međutim, nemoguće da „u paketu“ sa Lukićem iz Krušika ode i predsednik NO Veljko Petrović, kojeg bi, opet prema nezvaničnim informacijama, na tom mestu mogao da zameni predsednik Nadzornog odbora Zastave oružja, pukovnik Ivica Marjanović, koji je u žestokom sukobu sa fabričkim menadžmentom, predvođenim Mladenom Petkovićem, i čiju smenu traže vodeći oružarski sindikati (Samostalni i ASNS).

Inicijativa za smenu Lukića, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao još u martu prošle godine, prilikom tadašnje predizborne posete valjevskoj fabrici, pokrenuta je zbog, navode naši izvori u toj fabrici, sve nezavidnijih poslovnih rezultata, sukoba unutar Izvršnog odbora, kao i sa samim Nadzornim odborom, ali i zbog navodnih malverzacija u odnosima sa dobavljačima.

Radnici Krušika izgubili pravo na lečenje 2

O situaciji u Krušiku svedoči podatak da je radnicima te fabrike, od početka maja, zbog neuplaćenih doprinosa, onemogućena zdravstvena zaštita. U sindikatima kažu da će zaposlenima sredinom meseca da bude isplaćena akontacija za prošli mesec, ali da je neizvesno da li će krajem maja dobiti i drugi deo aprilske zarade, pošto naplate potraživanja – nema. Zarade su do sada, pojašnjavaju, isplaćivane od novca dobijenog realizacijom starih ugovora.

Poslovanje fabrike i dalje opterećuju dugovi i gubici iz ranijeg perioda, kad su privatni trgovci bliski vladajućem režimu Srpske napredne stranke, Krušikove mine i granate kupovali po fabričkim cenama da bi je arapskim partnerima prodavali višestruko skuplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari