Radnici nezadovoljni, "Pežo" pritiska 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Specijalizovani italijanski magazini ponovo najavljuju da bi u kragujevačkoj fabrici novoformirane automobilske megakompanije Stelantis (nastale prošlomesečnim spajanjem Fijat Krajslera i Pežo-Sitroen-Opel grupe) trebalo da počne proizvodnja novog modela.

– Model 500 Giardiniera ili novi kompaktni SUV bi u narednih nekoliko godina mogli da se proizvode u Kragujevcu – piše časopis Clubalfa.it i navodi da Stellantis smatra fabriku u Srbiji „izuzetno važnom, i da je u poslednje vreme posebno radila na modelu fijat 500 L“.

„Pomenuto vozilo je sada završilo svoju karijeru i zato se postavlja pitanje kada će napustiti scenu i koji model se može praviti u ovoj fabrici, pod pretpostavkom da Stellantis želi da nastavi da ulaže u Srbiji“, piše italijanski magazin i podseća da su se „u prošlosti već pojavljivale glasine o mogućoj zameni varijantom fijata 500, nazvanoj 500 Giardiniera“.

– Ne možemo isključiti mogućnost da se u Srbiji Stellantis odluči za proizvodnju ovog modela koji može da dobije drugo ime kada se lansira na tržište. Takođe postoji mogućnost da u kragujevačkoj fabrici u narednih nekoliko godina započne proizvodnju novog kompaktnog SUV-a koji bi mogao da se radi na CMP platformi i predstavlja svojevrsnog blizanca budućeg Alfa Romea B-SUV i Jeepa B-SUV – piše italijanski medij, uz konstataciju da bi „u narednim mesecima Stellantis „trebalo da razjasni sudbinu svoje fabrike u Kragujevcu.

O mogućoj proizvodnji modela Giardiniera ili novog kompaktnog SUV-a u italijanskoj i domaćoj štampi se, s kraćim i dužim prekidima, piše već više od godinu dana.

Indikativno je, međutim, što se o toj mogućnosti ponovo uveliko govori u vreme eskalacije nezadovoljstva radnika u šumadijskom automobilskom sektoru, konkretno u fabrici Fijat Krajsler plastik, ćerka firmi Fijat Krajsler automobili, koja proizvodi branike za model „500L“.

Radnici FC plastika nedavno su obustavili rad u potpunosti, a kako je njihova fabrika ekskluzivni proizvođač branika za „500L“, to su pre neki dan zaustavljene i trake u kragujevačkoj fabrici automobila.

Radnici Plasstika traže da im se ovogodišnji regres isplati u iznosu prosečne republičke plate (oko 60.000 dinara).

Pravilnik o radu koji je doneo menadžment Fijat Krajsler automobila, predviđa manje za oko 60 odsto.

I sindikatu i menadžmentu FCA je jasno da je suština nezadovoljstva u Plastiku – besposlica koja kragujevačku fabriku i njene glavne kooperante locirane u Šumadiji, prati već petu godinu.

Prethodni veliki protest Fijatovih radnika u Kragujevcu bio je 2017., nakon odluke Fijatovog menadžmenta u Torinu da zbog pada plasmana modela „500L“ i smanjenog obima proizvodnje, u centru Šumadije otpusti više od 1.000 zaposlenih.

Višednevni ulični protesti radnika zaustavljeni su zahvaljujući „kooperativnosti“ fabričkog Samostalnog sindikata, koji je, pod sumnjivim okolnostima, preuzeo vođstvo protesta od Sindikata Nezavisnost.

U minulih pet godina situacija se još nije promenila na bolje – proizvodnja je iz godine u godinu bila sve manja, brojni stručnjaci i radnici napuštali su fabriku a prava i prinadležnosti zaposlenih su umanjivani.

Radnici FC Plastika kažu da razumeju argument poslovodstva FCA koji se poziva na pad prodaje automobila, ali ističu da oni nikako nisu krivi za to, već da odgovornost snosi menadžment.

Pri tom, ni radnici Fijat Krajsler automobila nisu zadovoljni svojim materijalnim statusom a od izliva njihovog nezadovoljstva menadžment spašava više nego kooperativni fabrički Samostalni sindikat.

On je ponovo prihvatio kolektivni ugovor kojim radnici FCA u naredne tri godine nemaju pravo na štrajk.

S druge strane, iz krugova bliskih menadžmentu italijanskog dela kompanije Stelantis sve glasnije se čuje da brendovi doskorašnje Pežo-Sitroen-Opel grupacije, kao finansijski znatno moćniji od Fijata i Krajslera, preuzimaju inicijativu u planovima Stelantisa.

Otuda i poslednja najava da će Stelantis „u narednim mesecima da razjasni sudbinu svoje fabrike u Kragujevcu“, nakon čega će se definitivno znati koji će novi model da izlazi iz njenih pogona.

Međunarodna proleterska solidarnost sa radnicima FC Plastika

Italijanski radnici i levičari pozvali su juče na „Međunarodnu proletersku solidarnost“ sa radnicima kragujevačkog Fijat Krajsler Plastika u štrajku. „Glavni uzrok borbe, koji predvodi Štrajkački odbor koji čine mladi radnici, predstavlja smanjenje plata, arogantne akcije o nametnom smeru razvoja fabrike i smanjenje obeštećenja za dane odmora, inferiornih u odnosu na druge firme. Ukupno mesečno ukradu oko 15.000 dinara (128 evra) radnicima „Fijat Plastika“, da povećaju profit kapitalista koji uzimaju i vladine beneficije“, navodi se, između ostalog, u podršci italijanskih levičara pobunjenim kragujevačkim radnicima. Ističe se da je kragujevački proletarijat predvodnik srpske radničke klase sa kojim izražavaju punu solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari