Radnici PKB-a podneli žalbu Privrednom apelacionom sudu 1PKB Foto: FoNet/Beoinfo

Privrednom apelacionom sudu Udruženje bivših radnika PKB uputilo je žalbu zbog odbijanja predloga za uvođenje privremene mere kojom bi se Poljoprivrednom kombinatu Beograd zabranila dalja prodaja imovine, dok se ne odluči o njihovom zahtevu za dodelu besplatnih akcija.

Privremena mera odbijena je u prvostepenom postupku pred Privrednim sudom u Beogradu, gde je pokrenut postupak da se bivšim zaposlenim priznaju akcije u firmi koje su im bile i obračunate dok je PKB bio u društvenom vlasništvu, ali su „izgubljene“ tokom prebacivanja u državni kapital i prenošeni sa Republike na Grad i obratno.

– Sud je prihvatio naš predlog da se tužba proširi i da se utvrdi ništavost sporazuma i zaključka kojim je pravo radnika ukinuto, čime je naš zahtev učinjen verovatnim. Međutim, odbijanjem predloga za određivanje privremene mere, kojom bi se sprečila dalja rasprodaja imovine PKB-a preostale nakon prodaje najvažnijih resursa Al Dahri, može se dogoditi da pravo na akcije bude priznato ali da tuženi PKB nema odakle da ih isplati – kaže za Danas Saša Gemaljević, advokat udruženja.

On dodaje da je posebno sporno obrazloženje suda, koji tvrdi da tužilac nije dokazao kako PKB ima nameru da spreči naplatu članovima udruženja, iako je dostavljen oglas o prodaji jednog dela preostale imovine.

Podsetimo, bivši i sadašnji radnici PKB-a imali su obračunate akcije u društvenom kapitalu te korporacije, kao i radnici više zavisnih preduzeća, poput Imleka, Imesa, Frikoma i drugih, koji su tokom privatizacije do tih udela i došli. Samo su zaposleni u matičnom preduzeću ostali bez dela kapitala na koji su po Zakonu o privatizaciji imali pravo. U jednom trenutku greška je registrovana i bilo je najavljeno da će se ispraviti, ali je tokom smene vlasti to „zaboravljeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari