Radnicima Geneksa isplaćen deo duga 1Foto: Stefana Savic

Posle 10 godina čekanja, protesta, konstantnih apela vlastima i sudskih postupaka deo radnika ICG i Generaleksporta dočekao je da dobije deo duga, od ukupno 200 evra po godini staža koliko je država trebalo da im isplati prema socijalnom programu još u proleće 2009.

Na račune manje od 3.000 njih, koji su prijavili potraživanja i kojima su ista prihvaćena, od srede ujutru i tokom narednih nekoliko dana, leći će 26,92 odsto od ukupnog duga. Da li će dobiti i ostatak duga zavisi od sudskih postupaka koji traju.

– Gotovo istog datuma kada je pre 10 godina prodat deo vlasništva firme i ispunjen uslov da nam se isplati socijalni program počinje isplata dela duga. Trebalo bi tokom nedelje, narednih dana da svi koji su prijavili potraživanja dobiju novac na račun – kaže bivši radnik ICG Dragoljub Škoro.

Šta će biti sa ostatkom duga još se ne zna jer, kako kaže Škoro, traju sudski postupci i utvrđuje se kolika su dugovanja poveriocima.

– Potraživanja imaju mnogi, najviše banke i tek kada se završe svi sudski postupci koji traju videćemo da li će i koliko ostati za isplatu radnika – ističe Škoro.

Radnicima ICG i Geneksa trebalo je da bude isplaćeno 200 evra po godini staža još 2009. kada su se prodajom imovine Bloka 20 i hotela Grand i Konaci na Kopaoniku stvorili uslovi za to. Međutim, trebalo je 10 godina da prođe da bi se radnicima isplatio samo deo od više od 20 milijardi dinara koliko je tada bilo na namenskom računu. Radnici su godinama upozoravali na to da im dug nije isplaćen, ali pitali i predstavnike vlasti šta se dešava sa novcem od kamate koja se gomilala godinama. Samo u Danasu objavljeno je tokom svih ovih godina na desetine članaka, ali konkretnih odgovora na novinarska, ali i pitanja radnika nije bilo.

Posle svega, Privredni sud u Beogradu je u aprilu ove godine presudio da se radnicima kojima su nesporno priznata potraživanja, isplati 26,92 odsto od ukupnog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari