Radnik.rs: Radnici podizvođačkih firmi EPS-a “na usluzi” bez obaveza 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Elektroprivreda Srbije (EPS) za različite usluge bez tendera angažuje preduzeća koja samo „na papiru“ nisu deo EPS-a, kao što je firma „Pro tent“ i „Kolubara usluge“. Ova preduzeća u državnom vlasništvu su izdvojena iz EPS-a, ali svoje usluge uglavnom pružaju EPS-u i osnovana su za potrebe tog javnog preduzeća, dok se čak firma „Pro tent“ nalazi na adresi termoelektrane TENT u vlasništvu EPS-a, piše danas portal Radnik.rs. 

Na ovaj način, kako navode, EPS umesto direktnog zapošljavanja radnika, angažuje radnike izdvojenih firmi kao uslugu, pa ovi radnici nemaju ista prava kao zaposleni u EPS-u, a izdvojena preduzeća za njihov rad dobijaju proviziju.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za Radnik.rs navode da „sindikati jesu skrenuli pažnju Ministarstvu da su ova (izdvojena) preduzeća u teškoj poziciji i da prvobitna zamisao da samostalno posluju jednostavno nije realizovana“.

Novinar portala Radnik.rs je prisustvovao protestu desetine radnika preduzeća „Pro tent“ ispred zgrade Elektroprivrede Srbije 13. aprila u Beogradu.

Radnici nisu želeli da govore javno za njihov portal, kako kažu, zbog straha od razotkrivanja njihovog identiteta, ali su nezvanično rekli da  rade u Elektroprivredi Srbije uglavnom kao elektromonteri preko njene izdvojene firme „Pro tent“ i da su na protestu jer ih je formalni poslodavac Pro Tent poslao na prinudni odmor krajem marta 2021. godine.

Radnik.rs piše i da radnici tvrde da su njihove zarade niže od zaposlenih u EPS-u koji rade isti posao elektromontera.

Određeni deo ovih radnika “Pro Tenta” su, kako kažu, bili više godina radno angažovani u EPS-u na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Da su radnici ove firme angažovani u EPS-u potvrđuje i izveštaj Državnog revizora iz 2019. godine.

„U izveštaju se navodi da je EPS 2018. godine isplatio firmi „Pro tent“ oko 2,5 milijardi dinara za „Uslugu obezbeđenja radnika za poslove u proizvodnim poslovnim procesima TENT“. Oko 6,8 milijardi dinara ovoj firmi je isplaćeno 2019. za „Održavanje higijene u poslovnom prostoru, kurirske usluge, pomoćne administrativne usluge““, piše ovaj portal.

Takođe, navode da je EPS 2018, između ostalog, drugoj firmi u državnom vlasništvu „Kolubara uslugama“ iz Lazarevca isplatio oko 1,8 milijardi dinara za „Usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja, transporta novca, vrednosnih i drugih pošiljki“, a ugovore sa usluge obezbeđenja zaključivao je i sa firmom „Kostolac usluge“ iz Kostolca.

Ono što je zajedničko za ove ugovore, kako ističu, je da se na njih nije primenjivao Zakon o javnim nabavkama, odnosno EPS za ove poslove nije raspisivao tender, a na osnovu mišljenja Uprave za javne nabavke.

Ceo tekst pročitajte na portalu Radnik.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari