Radosavljević: Više zemalja se zadužilo jeftinije od Srbije 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Profesor ekonomije na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević rekao je danas da se više zemalja zadužilo po povoljnijim kamatama kod institucija EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nego Srbija prodajom evroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala po kamati od 3,3 odsto. 

On je, reagujući na izjavu ministra finansija Siniše Malog da je cena pozajmice kod MMF-a veća od cene na tržištu kapitala od 3,3 odsto, rekao da EU i MMF nude sredstva po kamatnoj stopi od oko jedan odsto.

Srbija je pre dva dana prodala državne obveznice u vrednosti dve milijarde evra, po kamatnoj stopi od 3,375 odsto sa rokom dospeća od sedam godina kako bi pomogla privredi da sanira posledice pandemije virusa COVID-19.

„Bosna i Hercegovina i Makedonija su od EU i međunarodnih institucija dobile pozajmicu po kamatnoj stopi od 1,05 odsto“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da je „krajem prošlog meseca predsednik (Aleksandar Vučić)  rekao da Srbiji ne trebaju sredstva, a već u prve dve nedelje maja Srbija se zadužila skoro 2,5 milijarde evra“.

On je rekao da nije tačna tvrdnja vlasti da se od MMF-a ne mogu pozajmiti sredstva za budžet jer je juče Egipat od te institucije uzeo zajam od 2,8 milijardi dolara, uglavnom za budžet i saniranje posledica pandemije.

Radosavljević je rekao da je sada nepovoljan trenutak za zaduženje na tržištu.

„U prethodnom perodu Rumunija se zadužila po kamatnoj stopi od 2,04 odsto, Crna Gora po 2,55, a Hrvatska po 1,3 odsto“, rekao je Radosavljević.

On je rekao da će se „na kraju videti šta je pravi razlog odbijanja Srbije da se zaduži kod međunarodnih finansijskih institucija (MFI), čija su sredstva najpovoljnija na svetu i ne daju se po tržišnim uslovima“.

Upitao je „zašto makar polovinu tih sredstva Srbija nije uzela po povoljnijim stopama, već svega 200 miliona evra od Razvojne banke Sveta Evrope“, koji su odobreni juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari