Radović: Berba malina od sledeće nedelje, početna cena 200 dinara 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Berba malina počeće sledeće nedelje, a pojedini otkupljivači su ponudili akontne (prve) cene od 200 dinara za kilogram, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je rekao za Betu da je mestimična berba tog voća počela pre desetak dana, ali da se beru samo pre vremena sazreli plodovi zbog sušenja i šoka biljaka, izazvanog naizmeničnom smenom obilnih padavina i visokih temperatura.

„U zlatiborsko-moravičkom području skoro svaki dan pada kiša, praćena vetrom, a povremeno i grad, posle čega naglo raste temperatura i malinjaci na koje nisu primenjene sve agrotehničke mere suše se, a maline prevremeno sazrevaju“, rekao je Radović.

Dodao je da je i teško primeniti sve agrotehničke mere kada kiše svakodnevno padaju.

„Troškovi održavanja malinjaka su ove godine 30 odsto veći, a rod će biti manji po proceni u ovom trenutku za 20-30 odsto“, rekao je Radović.

Proizvođači tog voća teško se, kako je rekao bore da u malinjacima unište travu i korovske biljke koje bujaju zbog velike vlage, „pa ako se sedam dana ne uđe u voćnjak ne mora uopšte da se ulazi“ .

„Očekujemo da svi otkupljivači zbog smanjene ponude maline i u svetu, posebno u Čileu koji je veliki proizvođač tog voća i ispražnjenih zaliha u Srbiji malina ne bude jeftinija od od 220 dinara po kilogramu“, rekao je on.

Radović je rekao da će veliki problem biti i obezbediti radnike za branje jer ih nema dovoljno iako je dnevnica do 3.000 dinara, uz smeštaj i hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari