Rajić: Biće jako teško ako kriza potraje duže od tri meseca 1Foto: Medija centar

Za Srbiju će biti jako teško ako ova kriza potraje duže od tri meseca. U tom slučaju država će imati samo dva izbora, ili spoljno zaduživanje i pomoć iz inostranstva ili da počne sa štampanjem novca i uvede nas u inflaciju.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić, odgovarajući na pitanja čitalaca sa Danasove Fejsbuk stranice, u okviru rubrike Intervju na mreži, istakao je da se nada da se u ovom slučaju neće desiti greške iz devedesetih, te preporučio Vladi Srbije i ministru finansija da okupe što više proverenih stručnjaka, koji dobro poznaju ne samo oblast upravljanja javnim finansijama, nego i strukturu domaće privrede i međunarodni finansijski sistem, jer svaka pogrešna odluka i neznanje može zemlju da uvuče u još dublju krizu.

„Fiskalni savet je dao dobre smernice i dobro je što on postoji i radi na profesionalnim načelima, ali Srbiji nedostaje više takvih stručnih tela za druge značajne oblasti. Od dobrih procena i promišljenih odluka će zavisiti koliko dugo ćemo osećati posledice trenutne krize“, naveo je Rajić.

Komentarišući ekonomske mere Vlade za podršku privredi, ocenio je da su one „generalno dobre“, s obzirom na stanje u budžetu, ali da je ključno pitanje kojom brzinom će podrška države stići na račune kompanija, posebno onih najugroženijih – preduzetnika, mikro i malih preduzeća koje zapošjavaju više od 900.000 ljudi.

Sredina maja, smatra on, predaleko je, i napominje da je novac, u 21 evropskoj zemlji u kojima su mere donesene, već uplaćen ili će leći u narednih nekoliko dana.

„Brzina prenosa sredstava je vodeći faktor koji će uticati na odluke preduzetnika i direktora firmi kako da odgovore na krizu i da li da smanjuju broj zaposlenih, privremeno obustave rad ili zatvore firme“, istakao je naš sagovornik.
On je dodao i da je bilo neophodno da dokumenti sa detaljima i uslovima za podršku već budu objavljeni kako bi privrednici znali na šta mogu da računaju. Takođe je naveo primere drugih evropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, gde je država na sebe uzela pokrivanje poreza i doprinosa, ili samo doprinosa, za period od marta do juna, za sva mikro i mala preduzeća i preduzetnike, za razliku od mera u Srbiji po kojima će se porezi i doprinosi plaćati u ratama tokom 2021. godine.
„To zapravo znači da je ova ‘pomoć’ države zapravo jedna vrsta kredita koji mora da se vrati u određenom roku i preduzetnici moraju realno proceniti svoje mogućnosti da li će tokom 2021. moći da servisiraju sve svoje redovne obaveze i da dodatno vraćaju ovu ‘pomoć’ državi“, kazao je Rajić.

Po uzoru na druge države, istakao je, trebalo je obustaviti zaračunavanje kamata svim privrednim subjektima i građanima.

„Nedopustivo je da u uslovima kada privreda i građani ne mogu da rade i normalno zarade da plate poreze i poreska dugovanja, poreske uprave i dalje zaračunavaju bilo kakve kamate. To je najgori vid zelenašenja države nad pojedincima i pravnim licima kojima je ta ista država svojim merama ograničila pravo na rad“, ocenio je Rajić.

Parafiskalni nameti, poput zakupa prostora gradovima i opštinama, u ovom slučaju bi mogli biti umanjeni ili u potpunosti odloženi.

„U ovoj situaciji mali biznis će se upravo slomiti na velikom broju parafiskalnih nameta i komunalnim uslugama čiji su iznosi često višestruko veći za privredu nego za građane“, smatra naš sagovornik.

Na pitanje kada bi mogao da se očekuje početak nove ekonomske krize na globalnom nivou, odgovorio je da je ona već počela padom privredne aktivnosti u Kini od 37 odsto i ulaskom nemačke privrede u dublju recesiju, što, kako je rekao, za sobom povlači i mnoge druge države po principu spojenih sudova. Neke države će smanjiti uvoz da bi pospešile sopstvenu privredu, a u sektorima kao što je turizam i ugostiteljstvo i putnički saobraćaj mnogo manje ljudi će putovati, što zbog gubitka posla i manjih primanja, što zbog opreza da se oni i njihove porodice na razbole na putu.

„Dubina moguće krize najbolje se vidi po tome što su samo Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i EU najavile do sada najveće upumpavanje novca u privredu od skoro 3.400 milijardi evra da bi predupredile teške posledice pada privredne aktivnosti“, ukazao je Rajić.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.440449256140446/1390506557801373/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari