Ramska tvrđava i hala sportova novi aduti 1Foto: Danas

Imamo privilegiju da se na našem području nalazi Srebrno jezero, deo Dunava i granica sa Rumunijom, odnosno Evropskom unijom, pa takve pogodnosti nastojimo da maksimalno iskoristimo, ističe za Danas Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, sumirajući poslovnu godinu koja je na izmaku.

– I ovu godinu karakteriše odlična saradnja sa Vladom Srbije. Završeni su brojni projekti, naročito u oblasti putne infrastrukture. Asfaltirano je dva kilometra u samom gradu, kao i regionalni put Ram – Topolovnik, dug 12 kilometara i vredan 1,5 miliona evra, koji povezuje magistralni put P sa Ramom i Istočnom Srbijom i Banatom, preko dunavske skele. Završava se i 10 kilometara puta Srebrno jezero – Zatonje, uz pomoć države, a sledeće godine uradiće se i biciklistička staza do Rama, kaže Milić

Okončana je i obnova Ramske tvrđave, za koju je Turska dala 1,7 miliona evra. Ona još nije zvanično otvorena, ali je samo za dva meseca imala 5.000 poseta. Do sredine januara završiće se sportska hala na jezeru, koja će biti baza za dalji rad košarkaškog kampa Miloša Teodosića. U toku su dogovori i sa selektorom odbojkaške reprezentacije, prvakom Evrope, Bobom Kovačem, koji je Gradištanac, da se ovde otvori škola odbojke.

Rađeno je i uređenje seoskih puteva, uvedena je led rasveta preko privatno-javnog partnerstva. Radilo se i na projektu uređenja Trga i glavne ulice i sada se čeka da država odobri sredstva za nastavak radova. Od Kancelarije za javna ulaganja odobreno je milion evra za kompletnu obnovu Doma zdravlja. Odobrena su i sredstva za obnovu Muzičke škole, a javna nabavka biće na proleće. Radiće se i pilot projekat navodnjavanja uz učešće tri sela, koji finansira država.

– Očekujemo da se proda stari hotel i da se izgradi jedan novi, kao i da se na području od nekoliko hektara postave solarni paneli za proizvodnju struje. Osim toga, ljude u selu podstičemo da izdaju višak prostora turistima i od toga da žive. Uz pomoć svih ovih projekata, nezaposlenost ćemo svesti na minimum, kazao je Milić.

– Ne zapostavljamo ni pomoć porodicama i deci. Đaci imaju besplatnu užinu i prevoz, studenti stipendije, nagrađujemo „vukovce“ i osvajače prvog mesta na takmičenjima, a nagrade sleduju i uspešnim sportistima. Pomažemo vantelesnu oplodnju, poklanjamo auto-sedišta za bebe, nezaposlenim majkama dajemo jednokratnu naknadu, rekao je Milić. Do sada je zatvorena samo jedna škola, u Ramu, dok je u Kumanu ponovo počela sa radom. Nadaju se da će đaka biti više, jer je, nakon smanjenja broja novorođenih sa 150 na 108, ove godine njihov broj bio 132.

– U procesu gasifikacije opštine, ostalo je da se gasovod izgradi samo u još jednom selu. Završava se i stiški vodovod za tri sela. Radimo i na kanalizaciji za grad, a priključićemo Topolovnik i Kumane na vodoizvorište koje je jedno od najboljih u Srbiji i daje 200 litara vode u sekundi, a nama za celu opštinu treba dvostruko manje, navodi Milić.

„Brzi put“ do Golupca

Dogodine je u planu je da se završi škola u Srednjevu, a veoma je važno da se u saradnji sa državom, počne gradnja brze saobraćajnica koja će u prvoj fazi ići od Male Krsne do Golupca. U planu je i da se staza pored Srebrnog jezera produži na 1,5 kilometar, što je investicija od dva miliona evra. Nastaviće se i s promocijama turizma u Rumuniji, jer je sve veći broj njihovih turista. U planu je da se povežu sa Požarevcem i Golupcom, jer tako značajno obogaćuju turističku ponudu.

Manifestacije i povratnici

„Imamo poznate manifestacije i planiramo da taj broj još više uvećamo. Tu su Carevčevi dani, Alaske večeri, Pasuljijada, SILAFEST, Ciklokros, turniri u odbojci na pesku i u šahu, Dani cveća…Planiramo i triatlon takmičenje. Ove godine u gradu zabeleženo je skoro 130.000 noćenja, a ohrabruje nas što nam se vraćaju sugrađani iz inostranstva. Imamo više povratnika, koji su ovde započeli novi posao, naveo je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari