Rast izvoza iz Srbije u 2019. bio 7,7 odsto, a uvoza 8,9 odsto 1Foto: BETA/Igor Majstorovic/DS

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u 2019. godini izraženo u evrima povećana je za 8,4 odsto, dok je rast uvoza bio 7,7 odsto, a uvoza 8,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Vrednost prošlogodišnje robne razmene bila je 41,4 milijarde evra, pri čemu je izvoz bio 17,5 milijardi a uvoz oko 23,9 milijardi evra.

Deficit je iznosio 6,3 milijarde evra, što je povećanje od 12,5 odsto u poređenju sa 2018. godinom.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2019. godini je iznosila 73,4 odsto i manja je od pokrivenosti u prethodnoj godini kada je iznosila 74,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,8 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije prošle godine bili su Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 2,3 milijarde dolara koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), nafte i naftnih derivata, električnih mašina i aparata, drumskih vozila i pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari