Rast prodaje aranžmana za Tursku 46 odsto 1Foto: Lj. B.

Iako se zimi još ne nazire kraj, turističke agencije u Srbiji koje su još početkom decembra pripremile ponude za predstojeću letnju sezone mogu da budu zadovoljne, jer beleže rast prodaje aranžmana – za Grčku 12 odsto, a za Tursku čak 46 odsto.

– Početkom decembra turoperatori su imali spremne ponude za letnju sezonu, iako to nije bila praksa ranijih godina kada se kretalo u februaru. Turska prošle godine nije bila u ponudi sve do marta, zato sada imamo rast od 46 odsto. Rast imamo i kada se radi o aranžmanima za Italiju, Egipat i Španiju i to za nekih 10 odsto – rekao je juče na konferenciji za novinare predsednik UO Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) Zoran Arsenović.

Na godišnjem nivou, kako je istakao, očekuje se rast prodaje aranžmana od šest do sedam odsto, a svake godine porast broja putnika kreće se između pet i sedam odsto. Najavljujući predstojeći Sajam turizma u Beogradu koji počinje 22. februara Arsenović je rekao da se očekuje dolazak 70.000 posetilaca.

– Biće ovo jedan od najozbiljnijih sajmova jer dolaze predstavnici iz 55 zemalja. Prvi put u Beogradu imaćemo izlagače iz Maroka, Južnoafričke republike, omiljena destinacija naših turista Grčka je zemlja partner ove godine i očekujemo i da turističke agencije motivišu posetioce dodatnim popustima – istakao je Arsenović.

Još nema rešenja za autobuski terminal

Direktor YUTA Aleksandar Seničić skrenuo je pažnju na nekoliko problema koji bi trebalo uskoro da budu rešeni, poput polaznog terminala za autobuse turističkih agencija.

– Taj problem još nije rešen, ali očekujemo da će biti posle ovog Sajma. Do sada su autobusi polazili iz Bloka 42, a sada Grad ima u ponudi neke dve lokacije jedna kod kvantaške pijace druga je Lastina stanica na auto-putu, ali o tome treba još da se razgovara. Problem je što agencije u uslovima putovanja imaju obavezu da napišu odakle polaze – rekao je Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari