Raste potražnja za uslugama srpskih softverskih kompanija u svetu 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Porast upotrebe elektronskog bankarstva tokom pandemije korona virusa pozitivno se odražava na razvoj IT sektora u Srbiji i omogućava nove prilike za rad i obrazovanje srpskih programera, saopštila je danas domaća softverska kompanija „Enjoy.ing“.

Prema grubim procenama te kompanije, koja zapošljava više od 250 softverskih stručnjaka u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, usluge elektronskog bankarstva od početka godine su se udvostručile, kao i potreba za srpskim programerima na globalnom nivou, navedeno je u saopštenju.

„Na sopstvenom primeru uočavamo koliko je porasla potražnja za softverskim inženjerima koji razvijaju e-banking rešenja. Samo pola godine od početka pandemije uvišestručila se potreba za programerima koji se bave Java i Javascript programskim jezicima, onima koji rade na e-banking rešenjima koja, sve češće, rade u klaudu i stručnjacima za manuelno i automatsko testiranje“, objasnila je predstavnica „Enjoy.ing“ Mirjana Parpura Đorđević.

Podsetila je i da je međunarodna organizacija koja okuplja neke od najboljih svetskih tehnoparkova, berzi, inovacionih centara i kompanija pod nazivom Svetski investicioni forum biznis anđela svrstala srpski IT sektor među tri najbolja na planeti.

„Srpsko IT tržište je u svetu prepoznato kao industrija sa velikim potencijalom i znanjem, a takva predstava se nije promenila ni u vreme korone. Internacionalne kompanije se u velikoj meri odlučuju da softverska rešenja razvijaju upravo kod nas, pa će srpski programeri nastaviti da rade na najsavremenijim projektima iz oblasti elektronskog bankarstva“, dodala je Parpura Đorđević.

E-banking je, samo šest meseci od izbijanja pandemije, prevazišao sva očekivanja o razvoju elektronskog bankarstva, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su se korisnici ranije opredeljivali mahom za novčane transakcije, a sad upotrebljavaju elektronsko bankarstvo za savetovanje, informisanje, pa čak i za uzimanje kredita.

„Diloitovo istraživanje pokazalo je da samo 35 odsto korisnika bankarskih usluga planira odlazak u tradicionalne poslovnice po završetku pandemije. Ostali će novčane transakcije i razgovore sa finansijskim savetnicima obavljati onlajn putem“, kazala je Parpura Đorđević.

Dodala je i da će se trećina osoba starijih od 65 godina, koji su ranije bili neko ko će zasigurno otići u banku, sad odlučiti za digitalne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari