Realna šansa za povraćaj kragujevačke imovine u Hrvatskoj 1Foto: Freeimages / Lucija Hilje

Gradsko veće u Kragujevcu saopštilo je juče da postoji realna šansa da se nepokretnosti nekadašnjeg kragujevačkog dečijeg odmarališta u Gradcu na jadranskoj obali, koje su nedavnom odlukom Ministarstva državne imovine Hrvatske, podržavljene i date na tridesetogodišnje korišćenje opštini Gradac, vrate u svojinu Kragujevca.

Uprkos trenutno važećim propisima Hrvatske, postoji realna šansa da se nepokretnosti vrate u posed Kragujevca putem pregovora sa nadležnim institucijama hrvatske države – navodi se u jučerašnjem saopštenju sa sednice Gradskog veća. Dodaje se da je, s tim u vezi, sačinjen predlog mera koje će u narednih šest meseci da preduzme gradski pravobranilac, pri čemu će se imati u vidu činjenica da je grad Kragujevac, u javnim ispravama Hrvatske, 2009. godine upisan sa pravom upravljanja, odnosno korišćenja nepokretnosti dečijeg odmarališta u Gradcu.

Podsetimo da je sredinom novembra prošle godine u domaćim medijima objavljeno da se među imovinom lokalnih samouprava i firmi iz Srbije, za koju je Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo javni poziv za davanje u tridesetogodišnji zakup, nalazi i bivše odmaralište „Kragujevčani“ u Gradcu, koje je decenijama unazad bilo u vlasništvu Kragujevca. Kragujevačko odmaralište je, kako je isticano, prva nekretnina iz Srbije koja je u Hrvatskoj „podržavljena“.

Odmaralište čini kompleks od šest zgrada, koje je Hrvatska konfiskovala i upisala u društveno vlasništvo 1993. Kragujevac je lokaciju na kojoj se nalazi odmaralište kupio 50-ih godina prošlog veka od opštine Makarska i na zemljištu sagradio objekte koji su do kraja 80-ih korišćeni za letovanje učenika kragujevačkih osnovnih škola. Od kraja 80-ih, odmaralište nije u funkciji, a u njegova tri objekta trebalo je da se usele, ili su već useljene javne ustanove opštine Gradac, koja je raspisala tender za najam i tri ostale zgrade.

Kragujevačka gradska skupština prošle godine je donela odluku o prodaji odmarališta, pošto sudskim putem nije uspela da ga vrati. Hrvatska Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) je 2012. godine, odgovarajući na zahtev grada Kragujevca navela da su „nekretnine bivšeg Dječjeg odmarališta upisane u vlasništvo Republike Hrvatske temeljem odredbi Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske“. AUDIO je u dopisu istakao da „kako su navedene nekretnine pod zabranom prodaje temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske iz 2004. godine, te će iste biti predmet bilateralnog dogovora između dvije države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari