RERI: Javna sednica povodom auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad održana mimo propisa 1Ilustracija Foto: Jovana Tomić

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) upozorio je danas da je javna sednica povodom uvida u Nacrt prostornog plana za koridor auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad održana uprkos grubom kršenju propisa i fabrikovanju procedura kojim je javnost sprečena da iskoristi svoja građanska prava i učestvuje u proceduri.

U saopštenju RERI istaknuto je da su se, u skladu sa oglasom održavanja javne sednice „komisije za javni uvid“ ispred ulaza u prostorije Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastructure okupili građani koji su podneli primedbe na Nacrt prostornog plana i time stekli legitimno pravo da svoje primedbe obrazlože pred komisijom.

Ono sa čime je suočena okupljena javnost jeste nesvakidašnji čin kršenja zakona, propisa i prava građana od strane neimenovanog službenika Ministarstva. Uskraćivanjem prava na učešće, pokušajem selektivnog odlučivanja o tome ko će prisustvovati, pozivanjem na navodno ponovno zasedanje sednice koja nigde nije objavljena i brojnim drugim neosnovanim, protivzakonitim i na licu mesta saopštenim izmenama procedura- većini prisutnih je zabranjen ulazak, navodi RERI.

Ta nevladina organizacija je konstatovala da su dešavanja ispred ulaza u zgradu Ministarstva u Nemanjinoj 26 epilog niza nezakonitosti i proceduralnih propusta sprovođenja javnog uvida, kao i neodgovornog ponašanja nadležnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari