Rezultati Železare i dalje u senci Ju-es stila 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Iako menadžment kineske kompanije HBIS u čijem vlasništvu je smederevska železara predviđa da će ove godine ostvariti proizvodnju od 1,8 miliona tona čelika…

… to još uvek neće dostići rekordnu proizvodnju Železare Smederevo iz 2006. godine niti ostvareni profit tadašnjeg vlasnika američke kompanije Ju-es stil pokazuju statistički podaci o proizvodnji i prodaji.

Naime, Song Sihai, direktor HBIS Srbija, izjavio je da će u 2018. godini nivo proizvodnje u smederevskoj železari dostići 1,8 miliona tona čelika, da je u prvih pet meseci izvoz dostigao 560 hiljada tona za 43,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine te da je u 2017. godini ostvaren prihod od 750 miliona dolara. Ipak, to još uvek ne ugrožava rekordni prihod iz perioda kada je Ju es stil gazdovao fabrikom i ostvario rezultat od 1,15 milijardi dolara. U 2017. godini, proizvodnja železare je iznosila 1,5 miliona tona čelika što je identično nivou proizvodnje iz 2008. godine. To je ujedno bila i poslednja godina u kojoj je Železara Smederevo donela profit svojim vlasnicima. Izvoz Železare u periodu januar-april 2018. veći je za 80,6 miliona evra nego u prva četiri meseca prošle godine a od svih kompanija u Srbiji od HBIS-a je jedino više zaradio Fijat, sa 303,3 miliona evra ostvarenih izvozom automobila. HBIS je pak izvezao robu u vrednosti od 263,8 miliona evra.

Stručna javnost ističe da su razlozi zbog kojih HBIS nije dostigao Ju-es stil u rekordnoj proizvodnji i zaradi, bar zasad, činjenica da su Amerikanci znatno više ulagali u proširenje proizvodnih kapaciteta, ali i da su imali povoljniju situaciju jer je pre početka svetske ekonomske krize cena čelika na tržištu bila veća nego što je to danas slučaj.

– Ono što treba naglasiti je da se zaboravlja činjenica da je 2006. godine Železara Smederevo ostvarila rekordnu proizvodnju od 2,2 miliona tona čelika a ne 1,9 miliona kako se sada tvrdi. To je inače i maksimalni kapacitet Železare Smederevo. Podaci se međutim fingiraju da bi rezultat koji su ostvarili Kinezi bio bliži rekordu koji su napravili Amerikanci. Kada je reč o zaradi činjenica je da je Ju es stil imao povoljniju poziciju jer je rekordnu zaradu postigao u vreme pre ekonomske krize kada je cena čelika bila daleko veća. Međutim, bez obzira što HBIS nije dostigao rezultate Ju-es stila za pohvalu je što su zadržali sve zaposlene u železari i što su povisili plate za 10 odsto – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koji ima podružnicu u Železari Smederevo a svojevremeno je i sam radio u njoj.

Prema njegovim rečima velika nepoznanica je zašto još uvek postoji preduzeće Železara Smederevo kojim gazduje država.

– Formalno sam i ja još uvek zaposlen u tom preduzeću. To je onaj deo koji Kinezi nisu preuzeli a na koji su prebačena dugovanja i ono što HBIS nije hteo da kupi. Postavlja se pitanje zbog čega to preduzeće još uvek postoji i izaziva spekulacije i sumnje da država preko njega subvencioniše HBIS, što je za Evropsku uniju neprihvatljivo, i da se eventualno na to preduzeće prenose neki gubici koje Kinezi beleže, Dokaza za to nema ali osnovane sumnje u javnosti svakako postoje – kaže naš sagovornik.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija slaže se da se poslovni rezultati Ju-es stila i HBIS ne mogu porediti jer je situacija na tržištu čelika sada nepovoljnija nego što je tada to bio slučaj.

– Kada je pak reč o ostvarenim rezultatima u proizvodnji cifra od 1,8 miliona tona proizvedenog čelika je dobar i ohrabrujući. Sasvim je izvesno da su Kinezi uložili značajna sredstva za povećanje produktivnosti što se u potpunosti isplatilo. Takođe, zaposlili su dodatnu radnu snagu pa radnika u železari sada ima više nego što je to bio slučaj u vreme dok je gazdovao Ju-es stil. Ne vidim da je bilo kakav hendikep za Kineze što nisu dostigli zaradu iz perioda Amerikanaca zato što je to u datom trenutku zbog situacije na tržištu nemoguće. U svakom slučaju situacija u železari je dobra i daleko je bolje da njom upravljaju Kinezi nego takozvani profesionalni menadžment predvođen Peterom Kamarašem, koji je samo beležio dugovanja i činio štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari