Ristić: Plan za gašenje Centra pravi funkcioner čije privatno preduzeće radi u istoj delatnosti 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Ponovo je oživela ideja o gašenju kragujevačkog Centra za strna žita, najstarije naučno istraživačke ustanove u oblasti agrara u Srbiji i na Balkanu, upozororilo je danas rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

„Jedan funkcioner grada Kragujevca namerio je da spoji kragujevački Centar za strna žita sa virtualnim Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji je grad osnovao pre četiri godine, a za koji je malo ko u kragujevačkoj javnosti i čuo do sada“ – ističe predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić.

On tvrdi da novoosnovani Centar za ruralni razvoj godišnje od grada dobija subvencije od jedanest miliona dinara, a da je osmoro zaposlenih u njemu praktično besposleno.

Grad je tom centru, prema njegovim rečima, preneo u vlasništvo i gradske robne rezerve, “u vidu žive stoke, u vrednosti većoj od 15 miliona dinara”.

„Gradski funkcioner koji je naumio da ugasi Centar za strna žita, uveliko pravi plan da se ta ustanova oslobodi radnika, najverovatnije zato što nisu članovi nijedne partije, za razliku od zaposlenih u Centru za poljoprivrediu i ruralni razvoj. Verujem da građanima Kragujevca neće pogodovati činjenica da plan o gašenju Centra za strna žita pravi gradski funkcioner, čije privatno preduzeće radi u delatnosti za koju je on zadužen u lokalnoj vlast“ – smatra Ristić, napominjući da ne želi da objavi ime ovog gradskog funkcionera, pošto je siguran da će se sam prepoznati.

Javnost špekuliše da Ristić aludira na Damjana Srejića, člana Gradskog veća Kragujevca zaduženog za ruralni razvoj.

Grad Kragujevac je, podsetimo, Centar za strna žita, koji je u više nego nezavidnoj poslovno-finansijskoj situaciji već 15-ak godina, od države preuzeo 2016. godine, kako bi sačuvao tu ustanovu od gašenja.

Ostalo je zabeleženo da su zaposleni u tom centru, protestujući zbog nemara države i grada prema njihovoj ustanovi, u oktobru 2009., na lomači ispred Upravne zgrade Centra, javno spalili svoje doktorske, magistarske i fakulteske diplome i zvanja, te zahvalnice i priznanja za doprinos razvoju novih sorti stnih žita.

Nešto pre preuzimanja Centra za strna žita, grad je osnovao Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj čija je delatnost gotovo u potpunosti istovetna onoj kojom se duže od 100 i više godina bavi Centar za strna žita, koji je od osnivanja, davne 1898., do skora patentirao 98 sorti strnih žita, čime je dat nemerljiv doprinos razvoju poljoprivrede u Srbiji i šire.

„Izgleda da takva tradicija i potencijali Centra za strna žita nikoga ne zanimaju i da je definitivna namera pojedinaca iz kragujevačke gradske vlasti da se jedina institucija te vrste južno Save i Dunava ugasi. Priprema se veliko nedelo“ – upozorava Jugoslav Ristić.

Savez samostalnih sindikata pozvao je gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića da osujeti planirano gašenje Centra za strna žita, te da obezbedi uslove za nastavak rada i dalji razvoj te ustanove koja je, pre nekoliko godina, bila prinuđena i da bagatelno rasproda kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari