RTB Bor ide Kinezima 1

Kineska kompanija Zijin majning izabrana je juče za strateškog partnera Rudarsko-topioničkog basena Bor pošto je njihova ponuda da za dokapitalizaciju od 350 miliona evra traže 63 odsto vlasništva u kompaniji ocenjena kao bolja od ponude ruske kompanije U gold.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je kineska kompanija predstavila šestogodišnji biznis plan u iznosu od 1,26 milijardi dolara, da preuzima dugove RTB-a od oko 200 miliona dolara i da se obavezala da će zadržati 5.000 zaposlenih.

– Mi smo uspeli da tenderom nametnemo da obaveza rešenja ekoloških zagađenja bude ostavljena strateškom partneru – rekao je Antić dodavši da je važan segment investicionog plana i 136 miliona dolara za ekologiju.

Antić je naveo da su u prve tri godine Kinezi spremili 320 miliona dolara za investicije u otvaranje rudnika Cerovo. Prema njegovim rečima, veliki iznos investicija planiran je u Majdanpeku, Krivelju i u Borsku jamu, ali i u topionicu.

– Svi ovi ciljevi su obavezni, jer je biznis plan obavezujući – istakao je Antić.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru, dok bi strateški partner upravljanje kompanijom RTB Bor mogao da preuzme od 1. januara 2019. godine.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ocenio je da smo dobili dobrog strateškog partnera što se tiče perspektive preduzeća s obzirom da se radi o rudarskoj kompaniji, ali i da se radi o Kinezima kojima su resursi neophodni.

– Ovo ukazuje da se neće ponoviti priča sa Kupromom ili iz nekih drugih privatizacija, već da će ovo biti dugoročno strateško partnerstvo. Sa stanovišta alternative koja je bila stavljanje katanca na RTB Bor, ovo je dobar posao za državu. Ako smo dali skoro dve trećine kompanije i ako je država zadržala zlatnu akciju, odnosno pravo da se pita oko strateških stvari, to ne izgleda loše. Međutim, ako država nema zlatnu akciju, onda nisam siguran koliko je dobar ovaj ugovor – ocenjuje Savić.

Prema njegovom tumačenju izjave na konferenciji za medije o 1,26 milijardi koje je ministar Antić predstavio kao biznis plan kineske kompanije, ne može se tumačiti kao investicija već kao planirani prihodi iz tekućeg poslovanja.

– Jedino konkretno o investicijama što sam čuo je 350 miliona evra u rudnik Cerovo. Takođe pitanje je i koliko dugo investitor ima obavezu da ne otpušta radnike. „Ako je to samo tri godine, onda to nije ništa“, napominje Savić.

Inače Antić je izjavio da se za tri godine očekuje udvostručavanje proizvodnje bakra u topionici na 80.000 tona, a za pet godina 120.000 do 150.000 tona.

S druge strane, radnici ne samo da ne očekuju da ne budu otpušteni, već i da im se značajno povećaju plate. Jadran Popović, predsednik sindikata metalurga Srbije, kaže da ne bi smelo da se desi da im se posao uveća za pet- šest puta, a da se plate ne povećaju.

– Do sada smo imali prosek od malo preko 500 evra, a s obzirom da dolazi privatni vlasnik i da planira povećanje proizvodnje, plate bi trebalo da porastu za 40 do 50 odsto i to bi i dalje bilo manje od onog što dobijaju rudari u metalurgiji. Tu je i pitanje starijih ljudi, jer u RTB-u ima više od 1.000 ljudi starijih od 50 godina koji još ne mogu u penziju – kaže Popović.

Kompanija Zijin majning je jedna od najvećih rudarskih kompanija u Kini. Najveći je proizvođač metala u Kini, a magazin Forbs je plasirao na 1.200. mesto na listi 2.000 najvećih kompanija u svetu i na treće na listi najvećih svetskih rudarskih kompanija na svetu listiranih na berzi.

Na kraju 2016. kompanija je posedovala 1.347 tona zlata, 30 miliona tona bakra i 9,5 miliona tona olova i cinka.

U prvih šest meseci ova kompanija je prijavila dobit od 365 miliona dolara, što je nešto više od onoga koliko će platiti većinsko vlasništvo u RTB Bor-u. Imovina kompanije je 30. juna ove godine iznosila 13,3 milijarde dolara. Prihodi kompanije u 2017. su iznosili 13,8 milijardi dolara.

Dugovi

RTB Bor je na kraju 2017. godine dugovao oko 18 milijardi dinara ne računajući dug Mitilineosu od 40 miliona dolara koji je preuzela država. Najveća stavka je dug kanadskom EDC-u za topionicu od 10 milijardi dinara. Tu je i dug Fondu za razvoj od tri milijarde dinara, a treba reći da je u prvoj polovini godine Fond konvertovao potraživanje od 2,3 milijarde dinara u kapital. Dug prema neobezbeđenim poveriocima je 44,4 milijarde dinara, ali prema UPPR-u, 90 odsto se otpisuje, a ostaje dug od 4,4 milijarde. Među poveriocima je i Poštanska štedionica za kredit od 160 miliona dinara, komercijalnim poveriocima se duguje 270 miliona, a zaposlenima 18 miliona.

RTB Bor vrednovan na 205 miliona dolara

S obzirom da je Zijin dokapitalizovao RTB sa 350 miliona dolara i za to postao vlasnik 63 odsto akcija preduzeća, ova transakcija je vrednovala ceo RTB Bor nakon dokapitalizacije na 550 miliona dolara. To znači da je vrednost RTB-a pre dokapitalizacije koja sada čini 37 odsto kompanije u državnim rukama vrednovana na svega 205 miliona dolara. To je tek nešto više od dugova koje RTB ima i to nakon što je država otpisala 900 miliona dolara potraživanja 2016. kada je RTB ušao u UPPR.

Mali: Srbija u Ligi šampiona

„Sa ovom investicijom pretendujemo da budemo prvi, da budemo u Ligi šampiona i zemlja u Evropi sa najvećom stopom rasta u narednih nekoliko godina“, rekao je ministar finansija Siniša Mali juče povodom objavljivanja pobednika na tenderu za RTB. On je istakao da je RTB Bor od strateškog značaja za Republiku Srbiju i da sada sa postojećim obimom proizvodnje i brojem zaposlenih to preduzeće doprinosi našem BDP-u 0,8 odsto. Ocenio je da će se nakon investicija učešće RTB Bora u srpskom BDP-u duplirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari