RTB Bor skoro duplirao izvoz 1

Tokom 2017. godine proizvodi Rudarsko topioničarskog basena Bor prodavani su kupcima u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj i vrednost direktno izvezene robe u prošloj godini iznosila je 205 miliona dolara.

U poređenju sa 2016. to je skoro dvostruko više kada je ukupan izvoz iznosio 115 miliona dolara, kažu odgovorni u borskom kombinatu bakra objašnjavajući da je duplo većem izvozu doprinela veća proizvodnja u RTB Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju. To potvrđuje podatak da je prošle godine u inostranstvu prodato 10 hiljada tona bakra više nego 2016. za koliko je porasla i produkcija u RTB Bor.

Borskom kombinatu bakra devizni priliv donosi prodaja bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline. S obzirom da je katoda iz Bora čuvena po vrhunskom kvalitetu „četiri devetke“ i odlično se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Poljskoj RTB Bor najviše para stiže od izvoza bakra.

Lane je zemljama u okruženju isporučeno 32.200 tona bakra, a RTB Bor je samo po tom osnovu prihodovao 200 miliona dolara. Kada se ovome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, „Sevojnu“ i „Pometonu“ prodato je 11.000 tona „crvenog metala“, indirektan izvoz RTB Bor prošle godine iznosio je 270 miliona dolara, navode u borskom basenu.

Dodaju takođe da RTB Bor skoro ništa ne uvozi da bi proizveo robu budući da ima sopstvenu sirovinu čijom se preradom dobijaju bakar, zlato, srebro, platina, paladijum, selen, sumporna kiselina, bakar-sulfat i soli metala. Dakle, reč je o tzv. neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je kupovina rezervnih delova i repromaterijala uračunata i odbijena da bi se dobio čist izvoz i čista para, zaključuju u borskom kombinatu bakra.

Inostranom tržištu u januaru 2018. godine RTB Bor je isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra. Kupcima u Hrvatskoj, Poljskoj, Nemačkoj i Turskoj isporučeno je 2.156 tona bakra, Englezima je prodato 558 kilograma srebra i 2,7 tona selena, Grcima i Rumunima u januaru je isporučeno oko hiljadu i po tona sumporne kiseline, a Turcima i Poljacima 55 tona bakar-sulfata. Minule godine je RTB Bor prodajući u inostranstvu srebro, selen, sumpornu kiselinu i plavi kamen zaradio šest miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari