Rubini: Svetsku krizu nije uvek lako predvideti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Globalnu krizu nije lako predvideti jer ona dolazi kao tornado, izjavio je danas u Beogradu jedan od najistaknutijih svetskih ekonomista Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) na diskusiji „Geopolitički rizici: U susret globalnoj recesiji u 2020“, koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

U razgovoru sa predsednikom CIRSD-a Vukom Jeremićem, Rubini, jedan od retkih ekonomista koji su predvideli dolazak svetske ekonomske krize 2008 godine, rekao je da su ove godine postojala tri ključna rizika od nove recesije.

To je pre svega svojevrstan hladni rat izmedju Sjedinjenih Američkih Država i Kine koji utiče na svetsku trgovinu, zatim odnosi Amerike i Irana, kao i komplikacije sa Bregzitom“, rekao je Rubini i dodao da se ipak, ne može reći da li će nove velike krize biti, jer su za sada sva tri pomenuta rizika pod kontrolom.

Na pitanje Jeremića da li će izbori u Americi imati uticaj na svetsku ekonomiju, Rubini je odgovorio da to zavisi pre svega od izbora kandidata Demokratske stranke, a on je još nepoznat.

Skupu u organizaciji CIRSD-a prisustvovali su profesorka ekonomije Danica Popović, nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić, funkcioneri narodne stranke Sanda Rašković Ivić, Zdravko Ponoš i Nikola Jovanović, brojni ekonomski novinari i predstavnici diplomatskog kora.

Nurijel Rubini je profesor ekonomije u Stern školi biznisa Univerziteta Njujork. U mandatu administracije bivšeg predsednika SAD Bila Klintona bio je glavni ekonomista u Veću savetnika Bele kuće za ekonomiju, zadužen za međunarodne odnose.

Rubini je među retkim ekonomistima koji su predvideli krizu 2008. godine, i upozorio da je to moguće 2006. godine u jednom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda.

Rubini je 2005. godine naveo da cene nekretnina jašu na talasu spekulacija koji će potopiti ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari