Ruf: Država mora da promeni ulogu, da ne pokušava da svime upravlja u ekonomiji 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Odlazeći šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Džejms Ruf izjavio je danas da su se u poslednje četiri godine videle velike promene u srpskoj ekonomiji i da je povećanje plata i penzije ove godine moguće pod uslovom da ekonomija nastavi da raste, kao i da je mnogo toga urađeno ali da ostaje i mnogo da se uradi.

Ono što je započeto a nije završeno su strukturne reforme, poboljšanje poslovnog okruženja, reforme poreske uprave i javnih preduzeća, rekao je Ruf i istakao da su nephodna ulaganja u javnu infrastrukturu koja je stara i slaba i da bi mnogo toga trebalo uložiti u železnice, pruge i elektrodistribuciju.

Ruf je ukazao da država mora da promeni ulogu, da ne pokušava da svime upravlja u ekonomiji, nego samo da pomaže da bi preduzeća lakše ispunjavala propise.

„Put je dug, ne verujem da bi ljudi trebalo da budu razočarani zbog navodne sporosti reformi. Uvek su takve reforme teške i spore“, poručio je Ruf dodajući da još mnogo toga mora da se uradi da bi Srbija bila uspešna kada uđe u EU i da bi mogla da se izbori sa konkurencijom. Prema njegovim rečima, MMF želi da postoji bolji okvir za plate i formula indeksacije penzija i da to mora da bude u skladu sa rastom u privredi jer su veliki problemi postojali kada su plate i penzije brže rasle od ekonomije. Poručio je da ima prostora za njihov rast, ali ne preveliki.

Ruf je rekao da su ekonomska postignuća povratila makroekonomsku stabilnost, da su javne finansije sada u boljoj poziciji, dug je blizu 50 odsto BDP i dalje opada i da je mnogo napora uloženo u strukturne reforme. Pohvalio je smanjenje nezaposlenosti, a pomenuo je i stabilnost inflacije, opadanje kamatnih stopa, kao i rad banaka na zdravim osnovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari