Foto: rgz.gov.rs

„Iako štrajkači navodno sprovode totalnu blokadu ulaska u katastar, po neposrednim saznanjima zaposlenih, u katastrima u štrajku šetaju se advokati i agenti za nekretnine i to najviše u prostorijama u 27. marta u Beogradu i u Novom Sadu“, saopšteno je iz RGZ-a.

Kako dodaju, štrajkači zahtevaju da se u službama koje štrajkuju pusti u rad IT sistem RGZ-a da bi oni mogli da rade predmete koje hoće, kome, kada i pod kojim uslovima hoće.

Pri tom, navodi RGZ u saopštenju koje potpisuje direktor Borko Drašković, oni optužuju rukovodstvo da im se krše ljudska prava, ako im se to ne omogući.

„Uprkos pritiscima rukovodstvo RGZ-a će istrajati u primeni principa nulte tolerancije na korupciju koju sproveodi kroz sistemska rešenja rotacije državnih službenika, uvođenje dokument menadžment sistema i procedure 8D, potpunom digitalizacijom radnih procesa i uvođenjem principa otvorenih podataka za šta je dobio i međunarodna priznanja“, navodi nse u saopštenju,

Kako se navodi, rešenje o prestanku radnog odnosa dugogodišnje liderke sindikata JOS Mirjane Jovanović zvane „Mima“ danas je postalo konačno izvršno.

Predstavnici JOS-a već danima blokiraju ulazak građana u službene prostorije najveće pisarnice katastra u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Uprkos pritiscima na rukovodstvo RGZ-a blokadom katastra, pravnosnažno krivično osuđena liderka sindikata Mirjana Jovanović više neće biti službenica katastra u Nišu. Jovanović je osuđena na osam meseci zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi i to po sporazumu o priznanju krivičnog dela, a radni odnos je okončan po sili zakona. Prvostepena odluka danas je potvrđena i na drugom stepenu, saopšteno je iz RGZ-a.

„Rukovodstvo RGZ-a i dalje će transparentno izveštavati o svim anomalijama koje se javljaju u sistemu, kao što će i javno govoriti o svim uspesima i priznanjima koja Republički geodetski zavod dobija u svetu. Nužno je odvojiti ‘žito od kukolja'“, zaključuje se u saopštenju.

Povezani tekstovi