S Telekoma na SBB - bez penala 1Foto: StockSnap/pixabay

Pravnik Branko Pavlović ističe da korišćenje usluga kablovskog operatera podrazumeva i pravo da se ugovor raskine u svakom trenutku kada korisnik to poželi i bez mogućnosti da zbog toga bude sankcionisan na bilo koji način.

– Bez obzira što se ugovor raskida pre nego što je istekao, korisnik ima pravo na to. Po istom principu kao što može da raskine ugovor za korišćenje usluga telefonije kod određene kompanije korisnik isto tako može da odluči u svakom trenutku da raskine ugovor sa određenim kablovskim operaterom i da ako za to postoje tehnički uslovi pređe da koristi usluge nekog drugog – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi na tržištu kablovskih operatora trebalo da postoji apsolutna ravnopravnost svih učesnika u toj utakmici.

– Drugim rečima, nadležni bi morali da postave takva pravila kojim bi se uslovili svi operatori, među njima i ovi najveći poput Telekoma i SBB, da pod ravnopravnim uslovima ustupaju svoj prostor svim zainteresovanim. To znači da nikom ne mogu da nameću lošije uslove emitovanja njegovog programa od onih koje su omogućili nekim drugim emiterima. Drugim rečima, trebalo bi eliminisati povlašćeni položaj određenih kanala. A činjenica je da svoj medijski prostor pod neravnopravnim uslovima nude i Telekom Srbije i Junajted medija, što svakako nije dobro i čemu bi nadležni trebalo da stanu na put – naglašava naš sagovornik.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Danas da se tom udruženju već javljaju potrošači sa pitanjem da li Telekom ima pravo da im naplati penale u slučaju otkazivanja ugovora pre isteka.

– Po aktuelnim zakonskim rešenjima u Srbiji tako nešto je nemoguće. Kablovski operateri ne mogu da traže od svog korisnika da im plati jer raskida ugovor pre njegovog isteka. Svi građani koji se eventualno nađu u takvom problemu mogu da nam se obrate za pomoć i mi ćemo sa tim podacima izaći pred nadležne organe. Takođe potez Telekoma predstavlja svojevrsnu torturu nad korisnicima njegovih usluga i tražimo od Ratela da se oglasi po ovom pitanju i da na njega adekvatno reaguje jer je ovo što je učinio Telekom neprihvatljivo i protivno interesima korisnika – tvrdi Papović.

Podsećanja radi, od 18. januara korisnici kablovskog operatora Supernova u vlasništvu Telekoma ne mogu da gledaju kanale Junajted medije, jer je ugovor o distribuciji istekao i nije obnovljen.

Od tog dana građani čiji je operater Supernova više ne mogu da gledaju televizije N1, Sport klub, Pokaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i Ribolov i Grand.

Dok Junajted grupa tvrdi da je reč o diskriminaciji iz političkih razloga, u Supernovi poručuju da Junajted grupa navodno nije želela da dozvoli emitovanje njenih kanala Nova S i Nova Sport, iako je taj operater za to navodno bio spreman.

Iz Junajted grupe poručuju da Telekom Srbija već danima obmanjuje svoje korisnike o razlozima isključenja programa Junajted grupe koje su emitovali do 17. januara.

– Neistinama obmanjuju i građane Srbije, pokušavajući da za neuspeh pregovora i ukidanje programa Junajted medije okrive kompaniju koja je svakako imala interes da njene kanale vidi što veći broj korisnika. Baš zbog toga smo Telekomu dali ponudu da svaki njihov korisnik može da gleda televiziju N1, koja je od opšteg interesa. Svi naši kvalitetni programi ponuđeni su po istim cenama koje su važile i prethodnih godina kao deo ugovora sa Radijus vektorom i Kopernikusom. Od te naše ponude, iz Telekoma počinju sa manipulacijama, zbog kojih danas u svim medijima bliskim vlasti, krivicu za neuspeh pregovora prebacuju na Junajted grupu, iznoseći pritom potpune neistine. To se uostalom moglo i očekivati od kompanije koja se sakrila iza fantomske firme Supernova koja ne postoji, verujući izgleda da ćemo potpisati ugovor rizikujući način njegove primene i moguću zloupotrebu – navodi se u saopštenju Junajted grupe.

Iz Junajted grupe tvrde da ih vlast diskriminiše u odnosu na Telekom.

– Kompaniji SBB onemogućava se već dugo da postavlja optičke kablove i širi mrežu. Uz činjenicu da je 300.000 porodica u poslednjih 50 dana zbog odluka dva državna operatora ostalo bez programa N1, jasno je da su pregovori bili lažni sa ciljem da se dogovor ne postigne. Telekom ima cilj koji je danas jasniji i vidljiviji svakom građaninu, da uskraćuje programe koji im nisu po volji i time pojača medijski mrak u godini izbora – poručuju iz Junajted grupe.

Iz Supernove je pak juče saopšteno da „s obzirom na to da Junajted medija obmanjuje javnost kontradiktornim saopštenjima, u kojima skretanjem pažnje i lažima pokušava da sakrije činjenice koje smo saopštili javnosti, a za koje imamo materijalne dokaze, pozivamo ih da pošalju predlog ugovora svim kablovskim operatorima koji posluju pod brendom Supernova, pod istim uslovima i istim tekstom ugovora kakav je ranije imao Radijus vektor i sa dozvolom za emitovanje svih kanala Junajted medije, uključujući Novu S, Novu Sport i N1“.

– Što se tiče Telekoma Srbija, ponavljamo da smo u više navrata u pisanoj formi iskazivali spremnost da emitujemo sve kanale Junajted medije uključujući Novu S, Novu Sport i N1, ali ponudu i ugovor nikada nismo dobili u pisanoj formi. Pošto se u svom saopštenju pozivate na spremnost za saradnju i tvrdite da ste i Telekomu Srbija slali takvu ponudu i predlog ugovora, koja istine radi nikada nije stigla na našu adresu, sa velikim zadovoljstvom očekujemo da to konačno i učinite, ali takođe sa istim uslovima kao i gorenavedenom Radijus vektoru – navodi se u saopštenju Supernove u kom se Junajted grupa poziva da Supernovi omogući da odmah emituje sve kanale Junajteda, „uključujući i kanale koje niste hteli da date našim korisnicima, kao što su Nova S i Nova Sport“.

Supernova je inače juče prijavila povredu tržišnih uslova Komisiji za zaštitu konkurencije i tražila privremenu meru vraćanja kanala, N1, Sport klub i drugih njihovim korisnicima.

Junajted poslao ponudu za Telekom medijima

Reagujući na saopštenje Supernove, to jest Telekoma, Junajted grupa je juče poslala ponudu Telekomu u vidu javnog obaveštenja, poslatog medijima.

Junajted nudi Telekomu i Pošti mogućnost da prenose kanal N1 po ceni od 0,4 evra po korisniku, u naredne tri godine. Kako navode, cena je zasnovana na tržišnim uslovima i cenama koje Telekom plaća drugim kanalima. Junajted je naveo da će ove uslove dati i svim drugim operaterima u Srbiji.

U tekstu ponude se ne pominju ostali kanali Junajteda, a Telekom tokom jučerašnjeg dana nije javno reagovao na ovaj korak Junajted grupe.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.