Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da neće polemisati sa kompanijom Perutnina Ptuj, već očekuje da postupi u skladu sa upozorenjem koje joj je uputio, kako bi odlučio o eventualnim daljim merama zbog toga što je ta firma nezakonito uradila poligrafsko ispitivanje zaposlenih.

Poverenik ocenjuje da je saopštenje koje je Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole dala u sredu povodom njegovog upozorenja potpuno bespredmetno.

On je naglasio da je nevažno da li je motiv za poligrafsko ispitivanje bilo „otkrivanje počinilaca krivičnog dela“, kako su predstavnici Perutnine naveli u postupku nadzora i kako je konstatovano u Zapisniku o izvršenom nadzoru, ili „zaštita potrošača“, kako stoji u saopštenju, ili bilo šta treće.

Relevantno je samo da za poligrafsko ispitivanje zaposlenih nije postojao zakonski osnov, a ni pravno valjan pristanak radnika, zbog čega je na delu nedozvoljena obrada ličnih podataka, ukazao je Šabić.

„Pristanak“ koji je Perutnina uzela od radnika nije sačinjen u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, tako da nije pravno valjan, i već zbog toga je obrada podataka nedozvoljena, objasnio je Šabić.

Čak i da je u formalnom pogledu pristanak ispravan, dodao je poverenik, ne bi mogao biti valjan, jer je uslov da bude slobodno dat.

U slučaju poligrafskog testiranja radnika Perutnine Ptuj jasno je da, prema navodu Poverenika, usled očigledne nesrazmere uticaja između onog ko pristanak traži (poslodavac) i onog od koga traži (zaposleni), taj uslov nije bio ispunjen.

O slobodnom pristanku može se govoriti samo kada se on može odbiti bez ikakvih štetnih posledica po radnopravan status, zaključio je Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari