Poverenik: Inspekcijski nadzor u MUP-u zbog objavljivanja spiska učenika iz "Ribnikara" još nije gotov 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović saopštio je danas da je inspekcijski nadzor u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), povodom objavljivanja spiska potencijalnih žrtava koji je sačinio izvršilac svirepih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, nije okončan.

U saopštenju se u svrhu tačnog i potpunog informisanja javnosti, povodom informacija objavljenih u medijima da je Poverenik utvrdio da načelnik Gradske uprave MUP nije prekršio Ustav i zakon, već da su to učinili pojedini mediji, navodi da je nadzor u konkretnom slučaju još uvek u toku.

„U Zapisniku o terenskom inspekcijskom nadzoru obavljenom u MUP u junu 2023. godine konstatovano je tada nadzorom utvrđeno stanje, ali kako su ovlašćena lica Poverenika, prilikom nadzora, došla do saznanja da je pokrenut postupak unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova povodom navedenog događaja, odlučeno je da se nadzor nastavi do pribavljanja rezultata te kontrole“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, po obavljenom navedenom terenskom inspekcijskom nadzoru Poverenik se u više navrata pisanim putem obraćao MUP sa zahtevom da ga obavesti da li je postupak unutrašnje kontrole završen i, ukoliko jeste, da se izveštaj o tom postupku dostavi Povereniku, što do danas nije učinjeno.

Poverenik dodaje da to znači da su u pojedinim medijima objavljene informacije iz nadzora koji još uvek traje i iz zapisnika o nadzoru koji nije u konačnom obliku.

„Kako Poverenik u ovom trenutku ne raspolaže činjenicama utvrđenim u postupku unutrašnje kontrole MUP-a, apeluje na sve, a posebno predstavnike sredstava javnog informisanja, da ne objavljuju podatke iz zapisnika čiju konačnu verziju Poverenik još nije sačinio i iz kog razloga je nije ni objavio“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Poverenika, objavljivanje delova nedovršenog zapisnika u vezi sa nezavršenim nadzorom koji je u toku samo može dovesti do stvaranja zablude i pogrešnih zaključaka u javnosti.

Kada bude okončan postupak nadzora i sačinjen konačan tekst zapisnika, Poverenik će o svemu blagovremeno obavestiti javnost, dodaje se.

Poverenik je podsetio zainteresovanu javnost na svoj apel upućen medijima i nadležnim organima u maju 2023. godine da „poštuju pravo na privatnost i pravo na zaštitu podatka o ličnosti svih osoba koje su pogođena tragičnim događajem u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, i da preduzmu sve raspoložive mere kako se ovakve tragedije nikada više ne bi ponovile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari