Sačuvati državno vlasništvo u fabrici 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sindikalna organizacija Zastava oružje zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koji je republička Skupština usvojila sredinom prošle nedelje, i kojim je, pored ostalog, predviđena privatizacija, odnosno prodaja kapitala domaće vojne industrije, a time i kragujevačke fabrike oružja.

U pismu koje je oružarski sindikat uputio Vučiću, ističe se da „zbog značaja i istorijske dimenzije, kao i trenutnih geopolitičkih prilika u kojima se država Srbija nalazi, radnici Zastave oružje smatraju da tu fabriku do daljeg treba sačuvati kao državnu“. Ona bi trebalo da bude „osnov i temelj buduće reindustrijalizacije, s obzirom da je srpska industrija uništena poslednje dve decenije potpuno promašenim konceptom privatizacije“.

– Iskustva prošlosti nas uče da kupci srpskih preduzeća svoju ekonomsku efikasnost i konkurentsku sposobnost ostvaruju i grade kroz redukciju troškova posebno u domenu radne snage. U velikom broju slučajeva kapital preduzeća se isisava i seli van društva, ostavljaju se blokirani računi, imovina se stavlja pod hipoteku a preduzeća uglavnom tonu pod teretom kreditnih obaveza – ističe se u dopisu sindikata.

Navodi se i da uzroke aktuelnih teškoća fabrike „mogu da se traže u nekompetentnom upravljanju, u kojem ne postoji odgovornost za poslovanje fabrike, ostvarene gubitke i promašene poslovne poteze, smanjenu proizvodnju i uvećane troškove“. „Svako preduzeće, nezavisno od oblika vlasništva, upašće u krizu ukoliko se njime loše upravlja. Postoji niz faktora koji utiču na razvoj i poslovanje fabrike, i to nije sam po sebi samo svojinski oblik. Ako se prodaju svi vredni resursi, pa i fabrike Zastava oružje, Srbija će postati poput kolonije. Zato je moralna i patriotska obaveza svih nas da učinimo sve da do toga ne dođe jer bi u suprotnom bio greh prema sadašnjim i budućim generacijama. Zato radnici Zastava oružje apeluju i pozivaju vas da ne potpisujete Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, ili da obezbedite da se fabrika Zastava oružje, zbog svega navedenog izuzme iz postupka prodaje kapitala“, pišu kragujevački oružari.

 

Oružari čekaju izveštaj o poslovanju

Jučerašnjom jednosatnom obustavom rada, radnici Zastave oružja nastavili su još pre nekoliko meseci započeti protest, zbog neispunjenih zahteva vezanih za izuzeće te fabrike iz privatizacije vojne industrije, isplatu regresa od po 25.000 dinara, povećanje zarada i poboljšanje uslova rada. Prekjučerašnji sastanak sa poslovodstvom nije dao gotovo nikakve rezultate, ali je Nadzorni odbor obećao da će izveštaj o poslovanju fabrike u prvom ovogodišnjem kvartalu biti dat na uvid sindikatu. U poslovodst

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari