Sajam pirotske peglane kobasice onlajn na sajtu Pritoskapeglana.rs 1Prošlogodišnji sajam Foto: Z. Panić

Sajam pirotske peglane kobasice, ove godine neće biti odžan kao ranijih godina u sportskoj hali “Kej“, zbog epidemiološke situacije i važećih mera o zabrani okupljanja. 

Umesto toga organizatori Sajma, Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, pokrenuli su sajt pod nazivom pirotskapeglana.rs.

Na ovom sajtu će trideset proizvodjača predstaviti ovaj čuveni specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

U želji da lokalnim proizvodjačima i izlagačima pomognemo u promociji i prodaji proizvoda, pokrenuli smo internet predstavljanje, promociju i prodaju proizvoda učesnika sajma, odnosno članova Udruženja”, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Posetioci sajta moći će da se informišu o zaštiti geografskog porekla imena i Elaboratu zaštite proizvoda, moći će da pogledaju kako je do sada bio organizovan sajam peglane kobasice, kao i video zapise proizvodjača i njihovo predstavljanje, uz obaveznu analizu bezbednosti proizvoda svih izlagača, koji poseduju markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda.

Na internet prezentaciji naći će se trideset lokalnih proizvođača i dugogodišnjih izlagača ovog proizvoda. Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu”, rekao je predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić.

Prema njegovim rečima, ovaj sajt biće u funkciji i posle 30. januara, kada se planira ocena kvaliteta proizvoda koju će dati stručni žiri, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

Podršku organizaciji manifestacije pružaju kompanija “Tigar Tajers“, „Dunav osiguranje“ Pirot, lokalni mediji, Ekonomska škola, Sportski centar, Dom kulture, JP „Komunalac“ i mnogi drugi. Pokrovitelj je Grad Pirot.

Do sada je održano osam sajmova peglane kobasice za koji je uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Prošle godine je Sajam u hali Kej posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, glumac Marko Gvero, poznati pisac Dejan Stoiljković…

Pegla se flašom

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari