Sala skupštine grada nedostupna zbog “letnjeg korišćenja” 1Foto: FoNet

Deset opozicionih stranaka i pokreta saopštili su da su prinuđeni da odlože tribinu “Otvorena skupština”, posvećenu nameri države da besplatno preuzme Aerodrom “Konstantin Veliki”, jer im nije odobrena velika sala Skupštine grada, iako su uredno podneli zahtev, a sala u vreme planirano za tribinu nije zauzeta.

Gradski zvanični kažu da iza odluke da se sala ne odobri “ne stoje politički već isključivo tehnički razlozi”. Tribina je bila zakazana za juče u 17 časova.

– Sala nam nije odobrena uz obrazloženje da se u njoj i oko nje obavljaju radovi. Pošto je bila zaključana, tražili smo da se otključa, kako bi i mi videli te radove, ali su prvo govorili da nemaju ključ, a na kraju kazali da neće da nam je otključaju. Izgleda da u toj sali, u kojoj se onače održavaju sednice Skupštine grada, ubuduće neće moći da bude idržano išta što ima veze sa opozicijom. Ali, nećemo odustati, stalno ćemo nešto tražiti- kaže za naš list Srđan Nonić, bivši šef odborničke grupe Dosta je bilo u Skupštini grada i osnivač grupe građana Niška inicijativa.

Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković dodaje da su na tribinu pozvani svi odbornici Skupštine grada, njih 61, kako bi se debatovalo o besplatnom ustupanju osnovačkih prava i kompletne imovine niškog aerodroma Republici. Opozicione stranke su želele da podsete odbornike i na zakletvu koju su dali, a u kojoj se između ostalog navodi da će “braniti interese građana Niša”. Nakon toga odbornici su trebali simbolično da glasaju “za” ili “protiv” besplatnog ustupanja aerodroma državi.

– Velika skupštinska sala jeste slobodna, ali tehnički razlozi ne dozvoljavaju da se u njoj bilo šta organizuje. Od pre dva dana počele su tehničke pripreme za prelazak sa zimskog na letnje korišćenje te sale, kao i male sale i drugih kancelarija u blizini, odnosno sa sistema grejanja na sistem hlađenja. Tačno je da klima komore nisu u velikoj sali, ali ti radovi između ostalog imaju veze sa strujom, i mi ne smemo da rizikujemo i ugrozimo bilo koga. Dakle, razlozi nisu političke prirode, pošto gradska uprava ne sme da se bavi politikom. To će se, uostalom, videti kada se ovi radovi završe, pa prestane tehnička smetnja za njeno iznajmljivanje- kaže za Danas Ljubiša Janižć, načelnik gradske uprave u Nišu.

Tribina “Otvorena Skupština” zamišljena je kao “priprema” odbornika za predstojeću sednicu Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana nakon prvomajskih praznika, a na kojoj bi trebalo da se donose odluka o vlasničkom statusu niškog aerodroma. Gradsko veće je krajem marta predložilo da se osnivačka prava i kompletna imovina niškog aerodroma besplatno ustupi Republici, na preporuku Vlade Srbije. Ovakav predlog izazvao je građanske proteste u Nišu.

Nisu svi iz vlasti za odluku da aerodrom ode državi

– Imamo informacije da među odbornicima vladajuće većine ima onih koji neće glasati za odluku da se aerodrome pokloni državi- kaže za naš list Miodrag Stanković, bez preciziranja o kojim je odbornicima reč. On kaže da će se narednih dana odlučiti da li će se tribina održati na nekom drugom mestu ili na drugi način odbornici podsetiti na zakletvu koju su dali. Izvesno je, kaže, da će opozicija podržati protest koji će na dan održavanja sednice Skupštine grada organizovati Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Deset stranaka i Saša Janković

Tribini “Otvorena skupština” trebalo je da prisustvuje i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. Organizatori tribine su Demokratska stranka – Niš, Dosta je bilo – Niš, Dveri – Niš, Levica Srbije – Niš, Narodna stranka – Niš, Niška inicijativa, Nova stranka – Niš, Pokret slobodnih građana – Niš, Pokret za preokret – Niš i Socijaldemokratska stranka – Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari